European Union




---

Cohesiebeleid en energie: prestaties in EU-regio's verbeteren
---

Reference: IP/08/267 Date: 20/02/2008

Brussel, 20 februari 2008

Cohesiebeleid en energie: prestaties in EU-regio's verbeteren

Commissaris Danuta Hübner voor Regionaal Beleid zette vandaag uiteen hoe het Cohesiebeleid voor 2007-2013 zal bijdragen tot de ontwikkeling van duurzame energie en een betere energie-efficiëntie in de EU-regio's. Voor deze sectoren wordt bijna 9 miljard euro vrijgemaakt. De Commissie zal ook een faciliterende rol spelen door de lidstaten te helpen op korte termijn in energie te investeren en door het uitwisselen van knowhow tussen de regio's te bevorderen.

"De regio's spelen een essentiële rol om de ambitieuze doelen in de energiesector met behulp van doordachte cohesiebeleidinvesteringen te kunnen realiseren. Ik ben onder de indruk van de inventiviteit die bij de al lopende lokale initiatieven aan de dag is gelegd - dit zijn goede voorbeelden voor anderen. En ik zie grote mogelijkheden om banen en groei te creëren door innovatieve technologieën te ontwikkelen die onze CO -voetafdruk kunnen helpen verkleinen. Hoe sneller de regio's in actie komen, des te sneller kunnen ze een leefwijze ontwikkelen die een lage CO -uitstoot met zich meebrengt", aldus de commissaris.

In de voorstellen voor klimaatmaatregelen die de Europese Commissie op 23 januari heeft gedaan, geeft zij een hoge prioriteit aan duurzame energie en de noodzaak van een betere energie-efficiëntie.

De 450 operationele programma's van het Cohesiebeleid voor 2007-2013 omvatten investeringen voor in totaal 9 miljard euro voor energiegerelateerde projecten, 4,8 miljard euro voor duurzame energievormen en 4,2 miljard euro voor energie-efficiëntie en energiebeheer.

Ook is er 63,8 miljard euro beschikbaar voor de ondersteuning van Onderzoek & Ontwikkeling; de commissaris heeft aangegeven dat een belangrijk deel hiervan naar projecten moet gaan die onderzoek naar duurzame energie bevorderen.

Tegelijkertijd zal de Commissie de lidstaten helpen hun streefcijfers voor duurzame energie te verwezenlijken en het programma in hoger tempo uit te voeren. Zij stimuleert ook het uitwisselen van ervaring en goede praktijken, onder andere met het initiatief "Regio's voor economische verandering". Dit omvat drie onderdelen die betrekking hebben op energiekwesties: 1) streven naar een economie met een lage CO -uitstoot; 2) duurzame en energie-efficiënte woningen ontwikkelen en 3) duurzame stedelijke ontwikkeling realiseren.

Veel regio's van Europa vervullen een pioniersrol in deze ontwikkelingen en technologieën, maar een cruciaal kenmerk van duurzame energie en energieefficiëntie is dat de meeste ontwikkeling in perifere regio's plaatsvindt.

Commissaris Hübner droeg enkele casestudy's aan als voorbeelden die andere regio's zouden kunnen volgen:

Voorbeeld 1: het unieke evaluatie-instrument van CO -uitstoot van Frankrijk

Frankrijk streeft naar een economie met een lage CO -uitstoot en gaat de investeringen voor de operationele programma's van 2007-2013 hierop screenen. Het land heeft een uniek CO -evaluatie-instrument ontwikkeld om de CO -uitstoot van alle projecten die met EU-steun worden gefinancierd, te controleren. Het CO -evaluatie-instrument zal worden gebruikt bij investeringen in het kader van het CPER (kaderverdrag staat-regio) en de door het Cohesiefonds medegefinancierde operationele programma's. Door de CO -productie van elke projectinvestering te beoordelen, zal het de besluitvorming op elk niveau van het partnerschap ondersteunen en zal het bovendien het permanente toezicht op de CO -neutraliteit in de partnerregio vergemakkelijken. Frankrijk meent dat deze aanpak zal helpen de toezegging na te komen om de uitstoot van broeikasgassen tegen het jaar 2050 met 75% te verminderen.

Voorbeeld 2: Italië ambitieus op energiegebied

Italië is sterk afhankelijk van de invoer van traditionele energiebronnen. Daarom legt het zich erop toe nieuwe oplossingen te ontwikkelen, met name met behulp van het Cohesiebeleid, voor een bedrag van 1,057 miljard euro. In alle Italiaanse programma's is duurzame energie als specifieke prioriteit opgenomen. Het programma voor de zuidelijke regio's is specifiek gericht op innovatie en duurzame energie. Van de lidstaten lopen Italië, Polen en Tsjechië voorop wat betreft investeringen die bedoeld zijn om duurzame energie te promoten.

Voorbeeld 3: Samsø (Denemarken) - pionier in zelfvoorziening op energiegebied

Sinds het eiland Samsø in 1997 van start ging met het ambitieuze plan om een "eiland van duurzame energie" te worden, is het een prestigeproject geworden. Het eiland heeft ervaring opgedaan met windturbines en CO -neutrale stadsverwarmingscentrales op duurzame energie, tractoren op koolzaadolie en zonnepanelen. Hun offshore-windturbines produceren nu meer energie dan gebruikt wordt in het vervoer op het eiland. De Energieacademie van Samsø stimuleert het uitwisselen van ervaringen en wetenschappelijke activiteiten met bezoekers en onderzoekers.

Voorbeeld 4: 'Energie 4-cohesieproject': netwerken tussen regio's

Dit project, dat steun van het programma Intelligente energie voor Europa (IEE) ontvangt, is begin 2006 van start gegaan. Het heeft als doel duurzame energievormen in minder ontwikkelde plattelandsgebieden te bevorderen met steun van het Cohesiebeleid voor 2007-2013. Het projectconsortium omvat twaalf bedrijven en instellingen uit elf verschillende lidstaten (Duitsland, België, Tsjechië, Polen, Hongarije, Estland, Slowakije, Litouwen, Letland, Italië en Griekenland). Het is de bedoeling "master plans" te ontwikkelen voor proefprojecten op het gebied van duurzame energie in acht geselecteerde regio's en de resultaten in heel Europa te verspreiden.

Voorbeeld 5: INTERREG III

REGIOSUSTAIN: 14 partners uit vijf lidstaten (Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Polen en Slovenië) werken samen aan biomassa voor energieproductie door een netwerk van experts op te bouwen, structurele verandering in plattelandsgebieden te bevorderen, alternatieve bronnen van inkomsten te bieden en het potentieel in de land- en bosbouw te benutten

CHANGELAB: samenwerking tussen zeven lidstaten (Estland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk), illustreert de noodzaak om de leefwijze en houding van consumenten te veranderen om tot effectieve regionale strategieën voor duurzame consumptie en ontwikkeling te komen.

Bijlage (pdf, alleen in het Engels): het bedrag aan EU-financiering die voor iedere lidstaat is uitgetrokken voor duurzame energie Voor meer informatie over regionaal beleid:

http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm