Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NEDERLAND BLIKT MASSAAL MEE OVER SCHOUDERS LIJKENPIKKERS

Website www.dooddoetleven.nl in top tien YouTube Nederland

De website www.dooddoetleven.nl trok in één week tijd 70.000 bezoekers, waarvan eenderde op de eerste dag dat de site on-line was. Het filmpje 'Vos trekt huid onder karkas weg' werd 32.000 keer bekeken en behoort daarmee in de top 10 van best bekeken filmpjes op YouTube Nederland. En in totaal werden de filmpjes van het project 'Dood doet Leven' 200.000 maal gezien. De beelden van het gepeuzel van vossen, steenmarters, kraaien en buizerds aan een dood ree, blijken razend populair bij de Nederlandse computerkijker.

Foto: Buizerd gebruikt lunch bij dood ree
De site www.dooddoetleven.nl hoort bij het project 'Dood doet Leven', waarin ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer met steun van het VSBfonds natuurrecreanten vertrouwd willen maken met de aanwezigheid van dode dieren in de natuur en de waardevolle functie die zij er spelen. Want immers: dood doet leven. De twee organisaties richtten in natuurgebied de Groenlanden bij Nijmegen een plek in waar een dood ree voor het oog van de camera gelegd wordt. Het gaat om aangereden reeën die niet geschikt zijn voor de poelier. Een selectie van beelden is op de genoemde site te bekijken.

Geurloos ervaren
De sitebezoekers komen voornamelijk uit Nederland. Een aantal van de kadaverkijkers is afkomstig uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en 71 andere landen. De webcam blijkt een ontspannen manier om kennis te nemen van het recyclingproces van dode dieren, zonder direct met de eigen natuurlijke reactie geconfronteerd te worden. Die is tenslotte om van een kadaver weg te lopen. Onze neus vindt ze walgelijk, ons oog vindt ze vies. De natuurlijke recycling van dode dieren wekt weinig associaties in de sfeer van citroentjesfris. Maar thuis achter het beeldscherm is de eerste schroom kennelijk makkelijk overwonnen. De volgende stap ligt in het veld. Want dat is waar beide natuurorganisaties naar toe willen: eerherstel voor de opruimploegen van dode dieren!

Nieuwe filmpjes
Het verse ree dat vorige week onder het toeziend oog van de webcam is gelegd, heeft alweer de nodige gulzige bezoekers gehad. Nieuwe filmpjes van een ekster, een groepje kijvende kraaien en een buizerd die als een dolleman tekeer gaat, zijn inmiddels op de site geplaatst. Wanneer de webcam on-line kan gaan is helaas nog steeds onduidelijk in verband met een technisch mankement. Bezoekers die zich aanmelden voor de nieuwtjesfunctie van de site, krijgen direct bericht zodra het dode ree 24 uur per dag te volgen is.

Zelf komen kijken?
Geïnteresseerden die graag achter de schermen willen kijken en meer informatie willen over het proces van dood naar leven, kunnen zich aanmelden voor een bezoek aan het dierenrestaurant (via www.dooddoetleven.nl).