'Bicultureel' goed alternatief voor 'allochtoon'

27/02/2008 09:34

De Baak Management Centrum VNO-NCW

Yesim Candan, oprichtster van de contest 'Inspiratie voor Integratie' (IVI), wil vandaag benadrukken dat er al lang een goed alternatief bestaat voor de term 'allochtoon'. Zij reageert hiermee op de oproep van Hirsch Ballin om vervanging te zoeken voor het negatief beladen 'allochtoon'.

Bij de opstart van IVI in 2004 introduceerde Yesim Candan de term 'bicultureel' voor het aanduiden van Nederlanders die een tweede cultuur in zich meedragen. Uit onderzoek onder 80 deelnemers van IVI 2006 is gebleken dat de term 'bicultureel' goed valt.

Rijkdom
Het woord bicultureel is een positieve tegenhanger van het woord allochtoon. IVI onderstreept dat het hebben van en/of bekend zijn met meerdere culturen een rijkdom is. Candan: "De nieuwe generatie jongeren ziet 'bicultureel' als iets 'cools'. Tegenwoordig voelt iedereen zich graag meer een wereldburger. Het woord 'bicultureel' drukt een zekere trots uit. Vroeger heette het gastarbeider, medelander, nieuwe Nederlander of allochtoon. Bicultureel is de eerste term die uitdrukt dat twee culturen meer is dan één!"

Brede introductie
Eerder al, in oktober 2006, heeft Candan een poging gedaan het woord 'bicultureel' breder te introduceren. Dit is volgens haar nog niet genoeg opgepikt door de pers. Vandaar haar oproep vandaag ter promotie van het woord 'bicultureel'.

Podium voor talent
IVI is een wedstrijd die zich richt op de kracht van diversiteit en podium geeft aan talent. De deelnemers, uit diverse etnische en culturele groepen (ook Nederlandse), treden als rolmodel naar voren. Zij proberen met eigen projecten anderen te inspireren en motiveren. De doelstelling van IVI is drieledig:
1. de beeldvorming een positieve impuls geven;

2. het bedrijfsleven bewust maken van de meerwaarde van diversiteit;
3. de sociale cohesie in Nederland bevorderen.

Meer informatie over IVI: zie www.inspiratievoorintegratie.nl





http://www.inspiratievoorintegratie.nl