KNHS


Eventers op weg om ticket voor Hong Kong te verdienen 27 februari 2008

ERMELO (KNHS) - Komend weekeinde zadelen Madeleine Brugman (Bornerbroek), Tim Lips (Made) en Huub van der Mark (Wijchen) - allen A-kaderleden - hun eventing paarden in het Portugese Barroca d'Alva (Portugal) voor de eerste eventing wedstrijd van het seizoen. Tim Lips, de hoogste geplaatste Nederlander op de FEI ranking met een 149ste plaats en 138 punten moet, net als Huub van der Mark (185ste met 121 punten) en Madeleine Brugman (186ste met 119 punten) alles op alles gaan zetten om een plaats te veroveren in de top 25 van de geschoonde FEI lijst voor deelname aan de Olympische Spelen.

Die doelstelling - een plaats bij de eerste 25 op de geschoonde ranking - moet voor 1 mei zijn gerealiseerd om aan de FEI eisen voor deelname aan Hong Kong te voldoen. Daarnaast zal er dan ook nog een klassering bij de top zes in een driesterren wedstrijd moeten worden gehaald om NOC*NSF te overtuigen. Daarvoor kunnen wedstrijden als Marbach, Aken, Saumur en Fontainebleau worden gereden, terwijl een plaats bij de eerste acht in Luhmühlen volstaat, want dat is een viersterren wedstrijd.
Regerend Nederlands kampioen Tim Lips heeft in Bloms Oncarlos en in Van Schijndel's Owaola hele fijne paarden, terwijl Huub van der Mark zijn kaarten gaat zetten op Exquis Yeoman's Point. Madeleine Brugman zal Sundancer 6 in gaan zetten om het ticket naar Hong Kong te verdienen. "Het lijkt of de Nederlandse ruiters ver weg staan van die top 25 klassering, maar dat valt best mee. Met enig rekenwerk kun je constateren dat ze nu alle drie rond de plaatsen 20 tot 25 op de geschoonde lijst schommelen. Waar het in eerste instantie om gaat is dat vast te houden en daarnaast een goede topklassering halen wanneer het er echt op aankomt. Iedere ruiter heeft vijf wedstrijden om aan de eisen van NOC*NSF te voldoen en als dat niet voldoende kansen zijn hebben we in Hong Kong ook niets te zoeken", zegt bondscoach Martin Lips realistisch.
De eerste wedstrijd in Barroca d'Alva is een korte éénster dan wel een korte tweesterren wedstrijd, die eigenlijk uitsluitend en alleen bedoeld zijn als galoppeer rondje. Een week later wordt het serieuzer, want dan hebben de ruiters de keuze uit een lange of een korte driesterren wedstrijd. "Deze wedstrijd was altijd heel vriendelijk gebouwd, als een mooie opening van het seizoen, maar er komen nu op weg naar Hong Kong ook combinaties voorbij uit Australië, Nieuw Zeeland, Groot-Brittannië en Duitsland en het zou me niet verbazen als ze daarom de zwaarte van de wedstrijd iets omhoog hebben gebracht", denkt Martin Lips te weten.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info op: www.completobarroca.no.sapo.pt