Eerste drie Natura 2000-gebieden definitief aangewezen/rectificatie i.v.m. foutieve links

Rectificatie i.v.m. foutieve links

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op 19 februari 2008 de eerste drie Natura 2000-aanwijzingsbesluiten genomen. Het gaat om de aanwijzing van het rijksgebied Voordelta en de twee aanverwante duingebieden Voornes Duin en Duinen Goeree & Kwade Hoek.

Natura 2000 is de verzamelnaam voor de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn. Deze richtlijnen zijn geïmplementeerd in de Nederlandse Natuurbeschermingswet 1998. De aanwijzingsbesluiten zijn genomen op basis van de Natuurbeschermingswet. Door de aanwijzing is duidelijk welke kwetsbare natuurwaarden in de gebieden beschermd moeten worden. In alle drie de gebieden gaat het vooral om het beschermen van waardevolle schorren, slikken, duinen, planten en vogels. In de volgende fase, bij het opstellen van het beheerplan, wordt duidelijk met welke maatregelen deze natuurwaarden beschermd worden en welke activiteiten wel of niet mogelijk zijn. Uiteindelijk worden binnen Nederland 162 Natura 2000-gebieden aangewezen.

Wat eraan vooraf ging

De ontwerpbesluiten voor Voordelta, Voornes Duin en Duinen Goeree & Kwade Hoek hebben begin 2007 tegelijk met de ontwerpbesluiten voor nog 108 Natura 2000-gebieden ter inzage gelegen. Tijdens deze procedure heeft iedereen de mogelijkheid gehad om een zienswijze in te dienen. Voor de genoemde drie gebieden hebben bijna 170 personen en instanties hier gebruik van gemaakt. Voor de eerste 111 gebieden samen zijn er circa 5.000 reacties binnengekomen. De minister heeft in een Nota van Antwoord haar reactie gegeven op de inspraakreacties. Deze Nota van Antwoord heeft zij op 13 februari voor het eerst met de Tweede Kamer besproken. De besluiten die nu zijn vastgesteld zijn gebaseerd op de ontwerpbesluiten, de zienswijzen die daarop zijn binnengekomen en de Nota van Antwoord. De aanwijzingsbesluiten voor de overige Natura 2000-gebieden worden op een later moment vastgesteld. De aanwijzing van de gebieden Voordelta, Voornes Duin en Duinen van Goeree & Kwade Hoek is noodzakelijk voor de start van de aanleg van Tweede Maasvlakte. Daarom is hier met voorrang toe besloten.

Beroep

Op 27 februari 2008 heeft de minister de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden Voordelta, Voornes Duin en Duinen Goeree & Kwade Hoek bekendgemaakt in de Staatscourant. Aansluitend aan deze bekendmaking liggen de besluiten inclusief kaarten en Nota van toelichting van 28 februari tot en met 10 april ter inzage. Ze zijn ook via www.minlnv.nl/natura2000 te raadplegen. Belanghebbenden kunnen tegen de besluiten in beroep gaan bij de Raad van State. De beroepstermijn loopt van 29 februari 2008 tot en met 10 april 2008.

Noot voor redacties (