Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2070810380 Doorkiesnummer Ons kenmerk AM/SAM/08/3843 Datum 27 februari 2008 Onderwerp Kamervragen van de leden Van Hijum, Koopmans en
Spies (allen CDA)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van de leden Van Hijum, Koopmans en Spies (allen CDA) over wachttijden voor een Wsw-werkplek.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):
Beantwoording Kamervragen van de leden Van Hijum, Koopmans en Spies (allen CDA)

Nr. 2070810380

Vragen van de leden Van Hijum, Koopmans en Spies (allen CDA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over wachttijden voor een WSW-werkplek. (Ingezonden 4 februari 2008)

Vraag 1
Is het bij u bekend dat de wachttijden voor een Wet sociale werkvoorziening (WSW)- werkplek in de regio Parkstad en in het bijzonder bij het WSW-bedrijf Licom zijn opgelopen tot circa 5 jaar?

Vraag 2
Is het waar dat deze wachttijden mede worden veroorzaakt door het grote aantal mensen in deze regio dat een WSW-indicatie krijgt, ondanks harmonisatie van de indicatiestelling?

Vraag 3
Als dit het geval is, bent u dan bereid om naar aanleiding van de meest recente cijfers een onderzoek te doen naar de reden waarom in deze regio zoveel mensen een WSW-indicatie krijgen?

Antwoord vraag 1, 2 en 3
Onlangs heeft de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) een onderzoek gedaan naar het plaatsingsbeleid en de wachtlijstproblematiek in de Wet sociale werkvoorziening. In dit rapport, dat onlangs aan uw Kamer is aangeboden, constateert IWI verschillen in de groei van wachtlijsten tussen schappen/ gemeenten. Ik heb IWI naar aanleiding van deze constatering gevraagd nader onderzoek te doen naar de oorzaken van deze verschillen in de groei van de wachtlijsten. Zodra de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn, zal ik uw Kamer hierover informeren.

Vraag 4
Is naar uw oordeel een dergelijke lange wachttijd acceptabel, mede gegeven de doelstellingen van de recente herziening van de WSW?

Antwoord
Zoals ik reeds eerder bij de Kamerbehandeling van de recente wetswijziging van de Wet sociale werkvoorziening aan uw Kamer heb gemeld, biedt de wetswijziging van de Wsw geen structurele oplossing voor de wachtlijsten. De omvang van de wachtlijsten en de verwachte groei ervan zijn dusdanig dat de oplossing niet zonder meer gevonden kan worden binnen de Wsw. In dat kader is besloten tot een fundamentele herbezinning op de Wsw in samenhang met andere regelingen gericht op participatie voor mensen met een arbeidsbeperking. Hiertoe is per 8 februari jl. de commissie De Vries ingesteld. Ik heb de commissie gevraagd voor 1 juli 2008 met haar advies te komen. Dat de wetswijziging geen structurele oplossing biedt voor de wachtlijsten, betekent overigens niet dat hier niets aan is gedaan. Diverse maatregelen zijn reeds getroffen om het wachtlijstleed te verzachten: in 2007 is in totaal 50 mln (voortkomend uit de amendementen Irrgang en Verburg/Bussemaker) uitgekeerd voor het aanpakken van de wachtlijsten. Met de wetswijziging is ook geregeld dat re- integratiemiddelen mogen worden ingezet om Wsw'ers op de wachtlijst te activeren. Daarnaast moeten gemeenten bij invoering van de wetswijziging direct zorgen voor het opschonen van de wachtlijsten. Alleen Wsw'ers mogen op de wachtlijst staan die daadwerkelijk beschikbaar zijn voor Wsw-arbeid.