Gemeente Urk

Urk verkoopt bijna 56.000 m2 bedrijventerrein in 2007

Het gaat goed met de economische ontwikkeling en diversificatie van de Urker economie. In het afgelopen jaar heeft de
bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente Urk namelijk 55.546 m2 grond op het bedrijventerrein verkocht. In totaal zijn hierbij 20 bedrijven betrokken. In 2006 verkocht Urk ook al veel grond op het bedrijventerrein met in totaal 58.579 m2. Na een drietal "mindere" jaren zijn er dus nu twee goede jaren te noteren. Er valt dan ook heel wat bouwactiviteit waar te nemen op het bedrijventerrein Zwolsehoek, en er staat nog meer te beginnen.

Van de verkochte 55.546 m2 heeft ongeveer 40.000 m2 te maken met fase 4, dit is de momenteel in uitgifte zijnde fase. Van het nog te ontwikkelen deel in fase 5 is ook al bijna 14.000 m2 verkocht. Het betreft hier vooral de kavels op de zichtlocatie langs de Urkervaart. In deze maritieme zone wordt onder andere een nieuwe bouwer van drijvende woningen gevestigd. Urk ontwikkelt zich daarmee verder als een centrum voor drijvende woningen. Ook is in deze zone plaats ingeruimd voor een maritiem bedrijf dat zelf ontworpen motorboten bouwt.

Een succesnummer is en blijft vooralsnog de groei van het aantal bedrijvencentra. In een geschakelde bouw wordt volop ruimte geboden aan de kleine ondernemer om zich te vestigen en van daaruit te groeien. In fase 4 en 5 van bedrijventerrein is in 2007 bijna 15.000 m2 grond verkocht voor de huisvesting van kleine bedrijfjes. Bedrijventerrein Zwolsehoek ontwikkelt zich daarmee tot een kraamkamer voor startende ondernemers. Mede onder invloed van de geboden vestigingsmogelijkheden op het bedrijventerrein is het aantal startende ondernemers op Urk behoorlijk toegenomen in de afgelopen jaren.

Wethouder Johannes Koffeman toont zich blij met de positieve ontwikkeling in de lokale economie. Hij stelt: "Het gaat goed met de ontwikkeling van bedrijvigheid op Urk en met de uitgifte van het beste bedrijventerrein van Flevoland. Het geeft een goede bijdrage aan de diversificatie van de lokale economie en de groei van de werkgelegenheid."