Gemeente Groningen

Raad van State: onvoldoende grond voor intrekken vergunning prostitutiepanden
De Raad van State heeft woensdag 27 februari bepaald dat er onvoldoende grond is om de vergunning voor enkele prostitutuepanden in Groningen in te trekken.

Burgemeester Wallage trok begin 2007 de vergunning van de exploitant van de panden in op grond van de wet BIBOB. Deze wet moet voorkomen dat een gemeente ongewild criminele activiteiten mogelijk maakt door het verlenen van een vergunning. Daarvoor kan ze advies vragen bij het landelijke Bureau BIBOB van het Ministerie van Justitie. Dit bureau heeft daarvoor toegang tot vertrouwelijke informatie van bijvoorbeeld de politie en de Belastingdienst. Gemeenten kunnen deze gegevens maar zeer beperkt inzien.

Over de prostitutiepanden gaf Bureau BIBOB aan dat er een ernstig risico was dat de exploitant de vergunning misbruikte. Op grond van dit advies besloot burgemeester Wallage begin 2007 de vergunning in te trekken. De rechter vernietigde dit besluit: de burgemeester had niet alleen op het rapport van Bureau BIBOB moeten afgaan, maar ook zelf aanvullend onderzoek moeten doen. De Raad van State heeft dit vonnis nu bekrachtigd.
woensdag 27 februari 2008:
Raad van State: onvoldoende grond voor intrekken vergunning prostitutiepanden