Gemeente Enkhuizen

Enkhuizen blaast nieuw leven in ondersteuning vrijwilligersorganisaties

Na vijf jaar keert de Vrijwilligerscentrale Westfriesland weer terug naar Enkhuizen. 28 februari om 13.00 uur ondertekenen wethouder Dirk van Pijkeren en Miranda Zwart, coördinator van de Vrijwilligerscentrale de overeenkomst die vormgeeft aan de hernieuwde samenwerking. De ondertekening vindt plaats in het Sociaal Medisch Centrum in Enkhuizen en voorafgaand aan het eerste door de Vrijwilligerscentrale verzorgde spreekuur. Bij de ondertekening zijn ook de medewerkers van vijf zorgvrijwilligersorganisaties aanwezig die hebben bijgedragen aan de totstandkoming de overeenkomst.

Opnieuw subsidie
Door de gevoerde bezuinigingsoperatie kon de gemeente Enkhuizen in 2003 geen middelen vrijmaken voor subsidie aan de Vrijwilligerscentrale. Als gevolg daarvan vervielen de diensten van de Vrijwilligerscentrale aan Enkhuizer organisaties. De huidige financiële situatie van de gemeente schept de mogelijkheid opnieuw de samenwerking aan te gaan. Voor 2008 is een bedrag van 8.300 beschikbaar gesteld voor de inkoop van activiteiten bij de Vrijwilligerscentrale Westfriesland ter versterking en ondersteuning van het vrijwilligerswerk in de Enkhuizen. In overleg met de zorgvrijwilligersorganisaties Helpende Handen; Unie van Vrijwilligers; Rode Kruis; WonenPlus en de Zonnebloem, heeft de gemeente Enkhuizen onderzocht welke activiteiten daarvoor geschikt zijn.

Het overleg tussen de gemeente en de zorgvrijwilligersorganisaties in Enkhuizen geresulteerde in een samenwerking met de Vrijwilligerscentrale op onderstaande punten:


- Spreekuur
Iedere laatste donderdag van de maand houdt de Vrijwilligerscentrale van 13.00 tot 16.00 uur spreekuur in het Sociaal medisch centrum, Vijzelstraat 24 in Enkhuizen. Verenigingen kunnen op het spreekuur terecht voor informatie en advies over fondsenwerving, wet- en regelgeving en andere zaken met betrekking tot vrijwilligerswerk. Het spreekuur wordt voor het eerst gehouden op donderdag 28 februari 2008, eenmalig vanaf 14.00 uur.


- Deskundigheidsbevordering
Het ROC Horizoncollege biedt namens de negen Westfriese gemeenten cursussen aan voor vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen zich voor deze cursussen vanaf heden iedere werkdag van 9.00 - 15.00 uur aanmelden bij de Vrijwilligerscentrale, tel.: (0229) 21 64 99. Aanmelden kan ook via de website: www.vrijwilligerscentrale.info onder cursussen. Daar staan bovendien de cursussen vermeld die thans worden aangeboden.


- Vermindering regeldruk vrijwilligersorganisaties Vrijwilligersorganisaties moeten vaak aan dezelfde eisen voldoen als commerciële organisaties. De gemeente en de Vrijwilligerscentrale gaan onderzoeken hoe zij de regeldruk voor de verenigingen kunnen verminderen.

Bereikbaarheid Vrijwilligerscentrale
Naast het inloopspreekuur kunnen verenigingen ook terecht bij de Vrijwilligerscentrale in Hoorn, Maelsonstraat 20 1624 NP te Hoorn. De Vrijwilligerscentrale is iedere werkdag bereikbaar van 9.00-15.00 uur onder telefoonnummer (0229) 21 64 99. Voor meer informatie kunt u ook de website van de Vrijwilligerscentrale bezoeken: www.vrijwilligerscentrale.info. Daar vindt u nieuws, cursussen en vacatures.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl