Waterschap Groot Salland

Meppelerdiep: werkzaamheden officieel van start

Laatste wijziging: 27 februari 2008

Op woensdagmiddag 27 februari 2008 vond de officiële start plaats van de vervanging beschoeiing en herstel waterkering langs het Meppelerdiep. Theo van de Gazelle en Annette Augustijn van de directie Rijkswaterstaat Oost Nederland en dijkgraaf Sybe Schaap sloegen officieel de eerste stalen damwand in de oever.

Samenwerking

Het waterschap Groot Salland verzorgt in samenwerking met Rijkswaterstaat en het waterschap Reest & Wieden de uitvoering van de vervanging van 7 km beschoeiing (damwand) langs de linkeroever (zuid-oostzijde) van het Meppelerdiep tussen Zwartsluis en Meppel. Gelijktijdig herstelt het waterschap de waterkering langt dit traject en de ontstane spoelgaten tussen de beschoeiing en de waterkering. De werkzaamheden maken deel uit van het project 'Naar een duurzaam en veilig Meppelerdiep', zoals vastgelegd in een convenant tussen waterschap Reest & Wieden, Rijkswaterstaat, provincies Overijssel en Drenthe en Waterschap Groot Salland.

Inspectie

Tijdens een uitgevoerde inspectie die het waterschap een aantal jaren geleden uitvoerde, bleek dat de beschoeiing langs de zuid-oostzijde van het Meppelerdiep in slechte staat verkeert. Vervanging hiervan is noodzakelijk om de veiligheid en de stabiliteit van de naast gelegen waterkering te waarborgen.

Stalen damwand

De stalen damwand weegt in totaliteit 7.800 ton met een oppervlakte van 72.500 m2 (zo'n 9 voetbalvelden). Er worden ca. 2.700 ankers aangebracht.

Ecologische verbindingszone

Het Meppelerdiep maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In de planvorming is hiermee zoveel mogelijk rekening gehouden en worden waar mogelijk ecologische doelstellingen gerealiseerd. Zo worden er 29 FUP's (Fauna Uitree Plaatsen) gecreëerd en worden ter hoogte van in de toekomst te realiseren 'groene kruispunten' op 6 locaties natuurvriendelijke oevers aangelegd.

Kosten en planning

De totale kosten van het project bedragen ca. EUR 15,5 miljoen. Het grootste deel van de kosten hebben betrekking op het vervangen van de damwand, het herstellen van de spoelgaten en het creëren van ecologische voorzieningen en zijn voor rekening van Rijkswaterstaat. De waterschappen Groot Salland en Reest & Wieden betalen de kosten voor het herstel van de waterkering: ca. EUR 350.000. De werkzaamheden worden in het najaar 2008 afgerond.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl