Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

De huisspin is verkozen tot Europese spin van het jaar 2008

PERSBERICHT
Leiden
27 februari 2008

Wie kent hem niet, de grote, donkerharige spin die door de huiskamer loopt of in bad zit? Door hun grootte en het contrast met de witte ondergrond, roepen huisspinnen bij veel mensen een sterke reactie van angst op. Toch is deze angst overbodig, omdat deze huisspinnen niet giftig en dus niet gevaarlijk zijn. Hoe meer we weten over deze spin, hoe minder bang we hoeven te zijn. Daarom is deze huisspin, van het geslacht Tegenaria, verkozen tot Europese spin van het jaar 2008.

Groot, maar onschuldig
Het formaat van een huisspin is zeer indrukwekkend. Mannetjes kunnen wel 5 cm lang worden, met de poten meegerekend. Dat formaat maakt het niet gemakkelijk om mensen ervan te overtuigen dat deze dieren totaal onschuldig zijn. Op grond van proeven is bewezen dat het gif van deze spinnen bij mensen nauwelijks een uitwerking heeft. Bovendien kan deze huisspin niet door onze huid heen bijten. We zullen hooguit een speldenprik voelen. De huisspin kan dus gerust opgepakt worden uit het bad of van de vloer en zo van een zekere dood gered worden.

Hoe vangen huisspinnen hun prooi?
Huisspinnen bouwen vlakke, dicht geweven webben die uitlopen in een schuilkoker waarin de spin zich bevindt. Het zijn typische nachtdieren. Overdag zitten ze onbeweeglijk in de koker weggedoken. 's Nachts zitten ze op de overgang van web en koker op hun prooi te wachten.

Wanneer een insect of pissebed op het web valt, voelt de spin de trillingen in het web, stormt er op af en bijt de prooi met zijn gifkaken. Kleine prooien neemt hij direct mee in de schuilkoker, maar de grotere laat hij op het web achter totdat het gif zijn werk heeft gedaan. Soms wordt de gifbeet een aantal malen herhaald.

Waar vinden we huisspinnen?
In de hele wereld komen 130 verschillende soorten Tegenarias voor. Daarvan worden er ongeveer 70 in Europa gevonden. In het vrije veld bouwen deze spinnen hun web onder stenen, boomwortels en in andere holtes. In huizen maken ze vaak gebruik van een donkere hoek in een kamer; de schuilkoker in de hoek en het web uitgespannen tussen de wijkende muren.
In Nederland is de huistrechterspin, Tegenaria atrica, de meest algemene soort in en rond onze huizen. In de duinen en heidevelden en op open plekken in het bos komt voornamelijk de veldtrechterspin, Tegenaria agrestis, voor.

Persinformatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Peter van Helsdingen, gastmedewerker Stafbureau en Collectiebeheer, tel. 071 56 87 413

Beeldmateriaal
Tegenaria Atrica
Download de Tegenaria Atrica in hoge resolutie (954 Kilobytes)

Natuurinformatie »
Meer informatie over de huisspin kunt u vinden op de natuurinformatie website van Naturalis.

Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis » Het beeldmateriaal is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden.