Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond
Postbus 107
1200 AC Hilversum
Tel: 035-6264100 Fax: 035-6240760
E-mail: knltb@knltb.nl
Homepage: www.knltb.nl



Amersfoort: 27 februari 2008

ARBITRAGE IS TOPSPORT!

Vijftien sportbonden, waaronder de KNLTB, en NOC*NSF geven vandaag in het Huis van de Sport in Nieuwegein het startschot voor een landelijke wervingscampagne, die deel uitmaakt van het Masterplan Arbitrage, om nieuwe arbiters op te sporen. Speciale gasten zijn de Nederlandse top-arbiters die deze zomer afreizen naar de Olympische en Paralympische Spelen in Beijing. Vanuit de KNLTB zijn de scheidsrechters Erica Vink en Michel Zalac in Nieuwegein aanwezig.

Net als bij vele andere sporten is er in de tennissport een nijpend tekort aan gekwalificeerde scheidsrechters. Ook vormt het huidige scheidsrechterskorps geen afspiegeling van de sportende bevolking. Dit opgeteld bij imago-problemen en onsportief gedrag van spelers, coaches en publiek maakt dat steeds minder mensen warmlopen voor deze functie. Tegelijkertijd is er het besef dat de competitiesport niet serieus kan worden beoefend zonder de 'scheids'.

Het Masterplan Arbitrage is er op gericht scheidsrechters te werven uit verschillende bevolkingsgroepen. Door hen goed op te leiden, te begeleiden en ervoor te zorgen dat het er bij de wedstrijden weer sportiever aan toegaat, wordt de functie aantrekkelijker. Niet alleen op, maar ook rond het veld. Vanaf vandaag kunnen toekomstige scheidsrechters en juryleden alle informatie over opleiding en begeleiding per sport vinden op de nieuwe website www.scheidsrechterworden.nl.

De vijftien sportbonden die zich samen met het ministerie van VWS en NOC*NSF sterk maken voor de campagne vertegenwoordigen volleybal, waterpolo, judo, tennis, wielrennen, autosport, voetbal, korfbal, handbal, ijshockey, rugby, hockey, American football, basketball en de hippische sport.

Noot voor redacties: