Technische Universiteit Delft

Stoomkrachtcentrales
door M&C

Promotie van De heer Ir. J.G. van Putten: "Integrated modelling for improving the design and operation of steam power plants"

28 februari 2008 | 15:00 uur
plaats:

De heer Ir. J.G. van Putten | werktuigkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ing. H. Spliethoff (vml hgl (2004)3mE) toeg.prom | Dr.ir. P. Colonna (UHD-3mE)

Energie producerende bdrijven moeten een nieuwe situatie, volgend uit de ontwikkeling van de niet gereguleerde elektriciteits markt, onder ogen zien. Hevige concurrentie dwingt ze om nauwkeuriger rekening te houden met energie productie kosten, teneinde eventuele winst in stand te houden of te vergroten. Bovendien stuwen wetgeving en belastingen exploitanten in de richting van efficienter gebruik en een breder bereik van kolen en duurzame energie bronnen, om de inspanningen te bevorderen die CO2 uitstoot beperken.

Dit resulteert in een toegenomen belangstelling voor het gebruik van vaste biomassa brandstoffen in kolen gestookte energiecentrales. De daarvoor benodigde brandstof flexibiliteit door de verbranding van een varirend aandeel kolen en biomassa zorgt voor nieuwe uitdagingen voor procesoperators in energiecentrales. Het begrijpen van depositie vorming en het gedrag en de gevolgen hiervan zijn een essentieel onderdeel geworden bij het optimaliseren van de proces werking en bij het veilig stellen van de performance en inzetbaarheid van de centrale. Het onderzoek wat in dit proefschrift gepresenteerd wordt is uitgevoerd als onderdeel van het EU-ADMONI project. De overkoepelende doelstelling van het hier gepresenteerde werk is de ontwikkeling van geavanceerde monitoring modellen voor vaste brandstof gevuurde stoomkrachtcentrales. Alhoewel gebleken is dat de ontwikkeling van een overkoepelend monitoring systeem buiten de proporties van een enkel proefschrift valt, bevat dit proefschrift beschrijvingen en voorbeelden van elk van drie afzonderlijke modelleer technieken die nodig zijn om zo'n overkoepelend monitoring model voor het verbeteren van de werking van stoomkrachtcentrales te verkrijgen.