Gemeente Maastricht

Spreidingsbeleid buitensportaccommodaties vastgesteld

Datum: 27/02/2008

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 26 februari het spreidingsbeleid voor de gemeentelijke buitensportaccommodaties vastgesteld. De visie om te komen tot een attractiever sportklimaat door het aanleggen van een beperk aantal multifunctionele kwaliteitssportparken in combinatie met buurtsportvoorzieningen, verenigingsondersteuning, parkamanagement en extra bewegingsstimuleringsevenementen is met meerderheid van stemmen aangenomen. Door de gemeenteraad zijn de volgende besluiten genomen:


1. doorvoering van de noodzakelijke wending in het accommodatiebeleid om te komen tot concentratie van multifunctionele sportparken met in achtneming van de in paragraaf 4.1 geformuleerde kaders.


2. het college van B&W te verzoeken om in samenwerking met alle betrokken partijen binnen de beleidskaders een pilot uit te voeren op sportpark de Geusselt. Op grond van de uitkomsten van de evaluatie hiervan gefaseerd uitvoeringsplannen te maken voor de ontwikkellocaties sportpark Zuid, sportpark Scharn/Bemelerweg, sportpark West en sportpark Jekerdal, alsmede de sportparken Amby en Itteren op basisniveau te consolideren. De uitvoeringsplannen zullen ter raadpleging worden voorgelegd aan de Raadscommissie Breed Welzijn.


3. het college van B&W te verzoeken nader onderzoek te verrichten naar de haalbaarheid van onderstaande, tijdens de extra consultatieronde in november en december 2007, aangedragen modificaties:
- het realiseren van een kwaliteitssportpark in de Belvédère;
- het realiseren van een kwaliteitssportpark voor gedeeld gebruik door o.a. RKSV Leonidas-Wolder en VV Daalhof;
- het opwaarderen van sportpark Heugem tot een kwaliteitssportpark in relatie tot de Campus ontwikkeling in Randwijck.
- de realisatie van een sportpark Jekerdal inclusief atletiek.


4. het college van B&W te verzoeken om, op basis van periodieke evaluaties, de uitkomsten van de in beslispunt 3 genoemde haalbaarheidsonderzoeken en in harmonie met (toekomstige) sociaal maatschappelijke en economische ontwikkelingen te komen tot het gefaseerd afbouwen van de sportparken Wolder, Daalhof, Toustruwe, Caberg, Boschpoort, Borgharen, Limmel, Heer (Laan in den Drink), Heer (Demertstraat), Heer (Akersteenweg) en Heugem en de daar gehuisveste sportverenigingen onder te brengen op ontwikkellocaties. Tevens dient het college van B&W zorg te dragen voor de realisatie van plaatsvervangende kleinschalige sportvoorzieningen op buurtniveau. Dit betekent dat toekomstige diepte-investeringen uitsluitend zullen plaatsvinden ten behoeve van ontwikkellocaties.


5. het intrekken van raadsbesluit (no. 141-2005)"Buurtaanpak Caberg-Malpertuis" voor zover het sportvoorzieningen betreft en het voor de sportvoorzieningen gevoteerde budget ad ¤ 1,5 mln. in te zetten voor de uitvoering van het voorliggende spreidingsbeleid.


6. het intrekken van raadsbesluit (no. 48-2006) "Herstructurering sportaccommodaties R.K.S.V. Heer aan Laan in den Drink" en het gevoteerde budget ad ¤ 3,34 mln. in te zetten voor de uitvoering van het voorliggende spreidingsbeleid.


7. het college van B&W te verzoeken uitvoering te geven aan raadsbesluit (no. 28-2006)"Planontwikkeling De Geusselt: vaststelling Masterplan inclusief financiële kader van de bouwgrondexploitatie" voor zover het de reshuffeling/upgrading van de sportvelden betreft binnen de nieuwe kaders van het voorliggende spreidingsbeleid.


8. het college van B&W te verzoeken om investeringsvoordelen voortkomend uit de realisatie van eerdere genomen raadsbesluiten te bestemmen en in te zetten voor het nieuwe integrale spreidingsplan.


9. het terugdraaien van de privatisering van de kleedclubgebouwen en het intrekken van de "Verordening regelend het verlenen van bijdragen in de stichtingskosten van kleed- clubgebouwen op sportvelden, dienstbaar aan doeleinden van sport en/of recreatie (subsidieverordening bouw kleed- en clubgebouwen)" van 24 maart 1982 (no. 6128-82S). Dit inclusief de aanpassing d.d. 19 januari 1993 naar aanleiding van de nota "Actualisering nota sportbeleid 1988 - 1995" (no. 256-1992).


10. het college te verzoeken in de loop van 2008 aan de raad een plan van aanpak te presenteren over de realisatie van de stervoorzieningen in de buurten. In het plan van aanpak, in ieder geval de volgende elementen mee te nemen:
- de financiering van de door de raad gewenste extra begeleiding
- de wijze van overleg met de buurten over de fysieke invulling van stervoorzieningen,
- de financiering van stervoorzieningen,

- een tijdsplanning.

Het college van burgemeester van wethouders heeft een appèl gedaan op alle sportverenigingen om in goed onderling overleg de concrete uitwerking van het spreidingsplan gezamenlijk op te pakken.