Gemeente Breda

College kiest voor persoonlijke benadering dak- en thuislozen

Met de vaststelling van het Stedelijk Kompas Breda heeft het college gekozen voor een individuele benadering van dak- en thuislozen.

De inspraakreacties die in de periode van 9 januari tot 20 februari 2008 bij de gemeente zijn binnengekomen, maken duidelijk dat er meer aandacht moet zijn voor dak- en thuisloze jongeren, mensen met een verstandelijke beperking en voor dakloze gezinnen met kinderen. Om hen te helpen zijn er speciale plannen nodig. Een belangrijke voorwaarde voor de persoonlijke aanpak is een centrale intake en registratie van alle dak- en thuislozen.

Een greep uit de overige inspraakreacties: aandacht voor de mensen die nergens geregistreerd staan, de nazorg voor ontslagen GGZ-cliënten (geestelijke gezondheidszorg), de wijkgerichte aanpak en de realisatie van een voorziening waar mensen voor een korte periode kunnen verblijven (short stay voorziening). Cliënten die de behandeling in een instelling afbreken en ontslagen worden uit de instelling, behoren eveneens tot de doelgroep van het Stedelijk Kompas.

Om ervoor te zorgen dat alle daklozen een dak boven hun hoofd krijgen, is het noodzakelijk een aantal woonvoorzieningen te realiseren, waarbij een wijkgerichte aanpak centraal staat. De mogelijkheden voor een short stay voorziening zullen in samenhang met de uitwerking van de Woonvisie worden onderzocht.

Het Stedelijk Kompas is niet alleen een intensivering van het gemeentelijke beleid, maar ook een prestatieafspraak met het Rijk. Sinds 2007 ontvangt de gemeente geld voor de uitvoering van de openbare geestelijke gezondheidszorg. In het Stedelijk Kompas stelt de gemeente nieuwe prestatieafspraken voor met het Rijk. Het Ministerie bepaalt op basis van de plannen in het Stedelijk Kompas hoeveel eventuele extra middelen binnen de AWBZ beschikbaar worden gesteld voor de gemeente.

De commissie Mens en Maatschappij bespreekt het Stedelijk Kompas op 5 maart, waarna de raad het ter vaststelling aangeboden krijgt op 20 maart.

Breda, 28 februari 2008