Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Geslaagde Krokusactie leerplicht 2008

Op vrijdag 22 februari, de dag voor de Krokusvakantie, hebben de leerplichtambtenaren van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met de scholen een Krokusactie gehouden. De actie vond plaats in samenwerking met de basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente, maar ook met de scholen in de omliggende gemeenten.

In voorgaande jaren bleek dat veel ouders hun kinderen een dag voor de vakantie thuis houden om zo voor de files uit naar hun wintersportlocatie te rijden. Dit jaar werden alle ziekgemelde kinderen bij leerplicht gemeld. Leerplicht keek met een steekproef of de kinderen daadwerkelijk ziek waren. De ouders van kinderen die telefonisch niet bereikbaar waren konden rekenen op een bezoekje van de leerplichtambtenaren.

Tijdens deze bezoeken werden acht kinderen in pyjama of badjas op de bank aangetroffen. Deze zieke kinderen kregen namens de gemeente een fruitmandje aangeboden. Acht gezinnen kregen uiteindelijk een waarschuwing omdat niet vastgesteld kon worden dat de kinderen ziek waren. Bij een volgende overtreding wordt een proces-verbaal opgemaakt.

De gemeente en de scholen besteedden vooraf veel aandacht aan deze actie. Hierdoor was het verzuim dit jaar aanzienlijk minder dan vorig jaar.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008