Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk BSG/2008/6379 Doorkiesnummer Datum 28 februari 2008

Onderwerp Ontslag 2008

Graag informeer ik u hierbij over de ontstane discussie naar aanleiding van het door mij gegeven interview in dagblad `De Pers'. In de reacties op het interview van heden klinkt de vrees door dat ik daarmee het werk van de commissie Bakker heb willen beïnvloeden en een hypotheek heb willen leggen op de besprekingen. Niets is minder waar, zoals ook uit de antwoorden in het interview moge blijken. Het lijkt mij daarom echter goed om u ook langs deze weg te informeren over de inhoud van dit interview en mijn bedoeling. Ik heb daarin immers niet meer gezegd dan ik al in november in woord en geschrift namens het kabinet aan u heb gemeld, namelijk dat het realiseren van een arbeidsparticipatie van 80% een centrale doelstelling is van het kabinetsbeleid en dat de commissie Bakker is gevraagd te adviseren over de maatregelen die in dat verband nodig zijn. Daarbij is steeds nadrukkelijk aangegeven dat de commissie geen beperkingen zijn gesteld bij het overwegen van maatregelen die in dat verband nodig zijn. Ik heb in het interview niet meer en niet minder willen zeggen.

Op 22 november 2007 heb ik u geïnformeerd over het besluit van het kabinet in de toen lopende discussie over het ontslagrecht, om enkele gezaghebbende personen te vragen om aan het kabinet op korte termijn advies uit te brengen over welke maatregelen nodig zijn om een structurele verhoging van de arbeidsparticipatie (80 % per 2016) te realiseren. De commissie is thans volop bezig. Zoals ik in het interview heb aangegeven zal de commissie "als zij meent dat het ontslagrecht geen rol speelt bij het bereiken van de 80%, dan zal ze dat zeggen. En als ze meent dat het wel een rol speelt zal zij dat ook zeggen." Het is vervolgens aan het kabinet om over de adviezen van de commissie te beslissen. Zoals ik in het interview heb aangegeven zal het kabinet die adviezen serieus afwegen, gegeven dat het halen van de doelstelling van 80% arbeidsparticipatie breed wordt onderschreven en nauw is verweven met het toekomstig behoud van het voorzieningenniveau van de verzorgingsstaat.

Ons kenmerk

Gaarne ben ik bereid om verdere vragen over mijn opmerkingen te beantwoorden maar het leek mij goed om reeds op voorhand te verduidelijken dat ik niet meer heb gezegd en willen zeggen, dan al eerder was afgesproken en aan u Kamer is gemeld.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---