Gemeente Abcoude


Een woonvisie voor de gemeente Abcoude

Seniorenwoningen, startersappartementen of een villawijk? Aan welk type woningen is er in de gemeente Abcoude de komende jaren behoefte en voor welke doelgroepen moet de gemeente zich extra inzetten? De antwoorden op deze vragen zullen doorslaggevend zijn voor de inrichting van nieuwbouwprojecten zoals Abcoude-Zuid.

Woningbehoefteonderzoek basis voor visie

De gemeente ontwikkelt de woonvisie in samenwerking met Companen, een bureau voor onderzoek en advies. De basis van de visie wordt gevormd door de uitkomsten van het woningbehoefteonderzoek dat de gemeente in samenwerking met Westhoek Wonen in september en oktober 2007 heeft gehouden onder inwoners van de gemeente. In dit onderzoek, in de vorm van een telefonische enquête, is de kwantitatieve (aantal) en kwalitatieve (type) woningbehoefte voor de komende twaalf jaar in kaart gebracht. Enkele belangrijke conclusies uit dit onderzoek zijn dat de inwoners van de gemeente Abcoude over het algemeen erg tevreden zijn over hun woning en de woonomgeving; dat er extra woningen nodig zijn voor starters, senioren en doorstromers, en dat duurzaamheid bij nieuwbouwprojecten een belangrijk thema is.

Abcoude, een aantrekkelijke woongemeente

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemeente Abcoude een populaire woongemeente is. Met name op Amsterdammers die de drukte van de stad willen ontvluchten heeft de gemeente Abcoude een grote aantrekkingskracht. Kijken we alleen naar woningbehoefte van inwoners van de gemeente Abcoude, dan zijn er de komende tien jaar ruim tweehonderd woningen extra nodig. Door de grote aantrekkingskracht van onze gemeente zal echter een deel van de (nieuwbouw)woningen bewoond worden door mensen die van buiten de gemeente komen. Wil de gemeente voldoende woningen bouwen voor haar eigen inwoners dan zullen er meer dan tweehonderd woningen gebouwd moeten worden. Hoe de gemeente hiermee omgaat, is een beleidskeuze. De keuze is die tussen accepteren dat de gemeente groeit met mensen van buiten of de woningen onder huidige inwoners van de gemeente verdelen.

De meningen van inwoners en betrokkenen tellen mee

In haar plannen neemt de gemeente, naast de wensen van de inwoners, ook de ideeën en visies van professionals mee. Hiervoor heeft de gemeente op 23 januari 2008 de werkconferentie Wonen georganiseerd. Ongeveer vijftig professionals en belangenbehartigers op het gebied van wonen in gemeente Abcoude namen hieraan deel. De avond bestond uit een presentatie van de eerste onderzoeksresultaten en een discussiebijeenkomst. De aanwezigen werden opgesplitst in vier groepen met elk een eigen thema op het gebied van wonen in de gemeente Abcoude. Enkele belangrijke uitkomsten van deze avond waren dat de gemeente Abcoude aandacht moet schenken aan de huisvesting van jongeren, senioren en gezinnen met kinderen. Een doelgroep die zeker niet vergeten mag worden zijn mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Kortom: er moet aantrekkelijk gebouwd worden voor een gezonde mix van doelgroepen. Hierbij moet ook aandacht zijn voor nultredenwoningen en dient wonen met zorg gecombineerd te worden. Bijna iedereen was het er over eens dat het wonen in de gemeente Abcoude niet zonder meer aan de markt mag worden overgelaten. Er zal een bewust beleid gevoerd moeten worden om tegemoet te komen de diverse doelgroepen in de gemeente.

Kadernotitie

Op basis van het woningbehoefteonderzoek, de uitkomsten van de werkconferentie Wonen en de kaderstelling door de gemeenteraad op 21 februari 2008 zal Companen nu de concept woonvisie gaan schrijven die dient als basis voor het woonbeleid van de gemeente voor de komende twaalf jaar. Dit is besloten in de raadsvergadering van 21 februari 2008. De concept woonvisie zal voor het zomerreces aan de raad worden aangeboden.
---

28 februari 2008