Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (28-02)

TILBURG, 28 februari 2008

rrestatie van stalker na alarmering via Aware-systeem

GOIRLE: De politie kreeg woensdagavond 27 februari om 19.10 uur melding dat een vrouw in Goirle belaagd werd door haar ex-man. De melding kwam tot stand via het zogenaamde Aware alarmsysteem. Binnen vier minuten na de melding was de politie bij de vrouw. De dader was toen al gevlucht. Hij meldde zich de volgende dag in het politiebureau en is aangehouden en in verzekering gesteld.

Uit de aangifte van de vrouw blijkt dat haar 36-jarige ex-man haar woensdagavond had opgewacht bij de woning. Hij probeerde de woning binnen te dringen en bedreigde zijn ex-vrouw. Dat gebeurde in aanwezigheid van drie minderjarige kinderen. De man had eerder van de rechter een contactverbod opgelegd gekregen, vanwege eerdere gevallen van stalking, bedreiging en geweld. De vrouw kon snel alarm slaan via het Aware alarmsysteem, waarna de man er vandoor ging.

De politie onderhield telefonische contact met de familie van de verdachte. Dit leidde er toe dat hij zich donderdagochtend meldde in het politiebureau. Hij is in verzekering gesteld en wordt a.s. vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Ketenpartners politie Midden en West Brabant, Openbaar Ministerie, Steunpunt Huiselijk Geweld en vrouwenopvangorganisaties de Bocht (Midden-Brabant) en Valkenhorst (West-Brabant), werken nauw samen bij het Aware systeem. Het AWARE-alarmsysteem is ontwikkeld voor ernstig (bijvoorbeeld door hun ex-partner) bedreigde vrouwen zodat zij sneller en beter kunnen worden bijgestaan door hulpverleningsdiensten. Het alarmsysteem bestaat uit een zgn. AWARE-mobiel waarmee contact gemaakt kan worden met een particuliere alarmcentrale die onmiddellijk doorschakelt naar de gemeenschappelijke meldkamer van de politie. De alarmcentrale kan door middel van GPS-techniek de positie van de vrouw vrij nauwkeurig bepalen en meldt dit bij de politiemeldkamer. De politie geeft aan dit soort meldingen een eerste prioriteit en pleegt hierop onmiddellijke inzet.
Het systeem wordt op dit moment op diverse plaatsen in Nederland succesvol gebruikt. De ervaring daarbij is dat er nauwelijks tot alarmering wordt overgegaan. Het blijkt vooral een krachtige psychologische uitwerking te hebben voor zowel bedreigde vrouwen als belagers.

Vrouw (21) raakt zwaar gewond bij verkeersongeval

TILBURG: Een 21-jarige vrouw uit Tilburg raakte donderdagmorgen 28 februari zwaar gewond bij een verkeersongeval op de Spoorlaan. De vrouw reed op de fiets en werd aangereden door een afslaande vrachtwagenchauffeur. Ze raakte daarbij zwaar gewond aan haar beide benen.

Het ongeluk gebeurde rond 10.00 uur op de kruising van de Spoorlaan met de Willem II straat. Het slachtoffer reed op haar fiets en kwam uit de Willem II straat. Ze wilde vermoedelijk rechtdoor oversteken. De vrachtwagenchauffeur kwam tegen het verkeer in door de Willem II straat gereden. Hier geldt namelijk eenrichtingverkeer voor gemotoriseerd verkeer. Hij stelde zich voor de kruising op om rechtsaf te slaan en stond naast de vrouw opgesteld. Toen de chauffer rechtsaf sloeg kwam het slachtoffer onder de vrachtauto terecht, waarbij haar beide benen werden overreden. Ze is met spoed per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis en moest direct geopereerd worden.

In overleg met het Openbaar Ministerie is het rijbewijs van de vrachtwagenchauffeur, een 48-jarige man uit Hoogeloon, door de politie ingevorderd.
Verkeersongevalanalisten van de politie onderzochten de plaats van het ongeval naar sporen en maakten fotos van de aangetroffen situatie en de beschadigde voertuigen. Aan de hand van deze feiten en de verklaringen van getuigen en betrokkenen probeert de politie de precieze toedracht van het ongeval te achterhalen.

Politie arresteert 14-jarige op gestolen brommer

TILBURG: Woensdagmiddag 27 februari controleerden agenten een 14-jarige jongen uit Tilburg. Dat gebeurde omstreeks 14.30 uur op de Van Anrooylaan. De knul reed op een bromfiets die vermoedelijk gestolen was. Aan de hand van het framenummer van de brommer bleek dat inderdaad het geval. De verdachte vertelde tijdens het verhoor dat hij de tweewieler eind december van een onbekende had gekocht voor 80,-. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt vanwege heling. Hij had namelijk, gezien de erg goedkope aankoopprijs, kunnen inschatten dat de bromfiets van vermoedelijk van diefstal afkomstig was. De brommer is in beslag genomen en gaat retour naar de rechtmatige eigenaar.

Wangedrag na overmatig alcoholgebruik

TILBURG: Een motoragent van de Tilburgse politie kreeg een vuistslag tegen zijn kin van een verdachte. Dat gebeurde toen de motoragent de verdachte arresteerde na vernieling van straatmeubilair. De dronken verdachte slaagde er, ondanks zijn verzet, niet in om te ontkomen en is overgebracht naar het politiebureau. Hij pleegde woensdagavond 27 februari rond middernacht vernielingen op de Heuvel. Daarbij moesten een plantenbak, een lantaarnpaal en een vlaggenmast het ontgelden. Bij de insluiting bleek dat de verdachte een jas droeg en een mobiele telefoon bij zich had die niet van hem waren. De politie doet nader herkomst naar de jas en de gsm. De verdachte is donderdagmiddag, na verhoor, weer in vrijheid gesteld. Hij wist zich, vanwege overmatig alcoholgebruik,weinig te herinneren, maar bood wel zijn excuses aan voor zijn gedrag. Tegen de 23-jarige Tilburgers is proces-verbaal opgemaakt. De motoragent heeft aangifte gedaan tegen de verdachte.

Gezochte automobilist in overtreding

TILBURG: Bij de routinecontrole van een personenauto op de Kranenburg in Tilburg, stuitten de agenten op een man die nog gezocht werd. Dat gebeurde woensdagavond 27 februari om 21.00 uur/ Het ging om 33-jarige man uit Tilburg.
Hij moest mee naar het politiebureau en na onderzoek bleek dat:
- zijn auto niet APK gekeurd was

- zijn auto niet verzekerd was

- hij geen geldig rijbewijs had

- hij gezocht werd door de politie uit Limburg Zuid
- er nog een gerechtelijk vonnis aan hem uitgereikt moest worden
- er nog een geldboete voor hem openstond

- hij nog verhoord moest worden met betrekking tot een aanrijding.

Voor de gepleegde strafbare feiten kreeg de man proces-verbaal. Daarna is hij ingesloten en overgedragen aan de politie van Limburg-Zuid voor een strafrechtelijk onderzoek. Het is onbekend voor welk strafbaar feit de man gezocht werd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer