Gemeente Dordrecht

Persbericht

Dordrecht, 28 februari 2008

'Zijn leven lang dichter bij Dordt'

Stadsdichter Jan Eijkelboom overleden

Op 27 februari 2008 is na een kort ziekbed Jan Eijkelboom overleden. Hij was ereburger van de stad Dordrecht. Jan Eijkelboom was niet alleen dichter, vertaler en publicist, maar ook de eerste voorlichter van de gemeente en de eerste Stadsdichter van Dordrecht.

De eretitel van Stadsdichter van Dordrecht ontving hij op 1 maart 2001, als blijk van grote waardering van het college van burgemeester en wethouders voor zijn literaire werk in het algemeen en in het bijzonder voor de wijze waarop de stad Dordrecht daarin wordt bezongen. Als Stadsdichter heeft Jan Eijkelboom de laatste jaren regelmatig gedichten voor de stad geschreven. Een van zijn laatste gedichten is te bewonderen in de VN tunnel die nog officieel geopend moet worden.

Tien jaar daarvoor, op 20 februari 1991, ontving Eijkelboom de gouden medaille van de gemeente Dordrecht, met daaraan verbonden de eretitel van ereburger. Hij ontving deze belangrijkste gemeentelijke onderscheiding met name voor de wijze waarop hij zijn verbondenheid met Dordrecht tot uiting bracht en zich daardoor voor de stad buitengewoon verdienstelijk had gemaakt. De gouden eremedaille werd voorzien van de inscriptie: 'Zijn leven lang dichter bij Dordt'.

De crematie vindt in besloten kring plaats.

Redactie
Ronald van Dijk
Communicatie

telefoon (078) 639 64 25
Informatie
Josje Beinema
Kabinet Representatie
telefoon (078) 639 62 44