Voedsel en Waren Autoriteit

Waarschuwing op 'magnetisch speelgoed'

28 februari 2008 - nieuwsbericht

Op magnetisch speelgoed komt een waarschuwingszin te staan, de voorgestelde spoedmaatregel die dit regelt is vandaag goedgekeurd door de Europese lidstaten.

Op alle soorten magnetisch speelgoed, zoals bijvoorbeeld magnetische bouwdozen, poppetjes en treintjes met magneetjes, zal de volgende zin komen te staan. "Opgelet! Dit speelgoed bevat magneten of magnetische onderdelen. Magneten die in het menselijk lichaam aan elkaar of aan een metalen voorwerp hechten, kunnen ernstig of dodelijk letsel veroorzaken. Raadpleeg onmiddellijk een arts als magneten worden ingeslikt of ingeademd".

Magneten vormen een nieuw risico, omdat zij de laatste jaren kleiner en krachtiger zijn geworden, en bovendien gemakkelijker kunnen loslaten. De afgelopen twee jaar heeft zich wereldwijd een aantal ongevallen voorgedaan waarbij kinderen van speelgoed losgeraakte magneten inslikten. Bovendien zijn er honderden klachten van consumenten en meldingen van incidenten geweest.

De spoedmaatregel zal nu ter controle worden voorgelegd aan het Europees Parlement, waarna deze officieel wordt goedgekeurd door de Commissie. Binnen drie maanden na deze goedkeuring moet op al het nieuwe magnetisch speelgoed en datgene dat al in de handel is de waarschuwingszin worden vermeld.

Meer informatie:
http://europa.eu/rapid/pressReleases