GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

28 februari 2008

KALFJE LISA MAG DAN TOCH BLIJVEN LEVEN

GAIA: `FAVV nam ethisch juiste beslissing'

Het kalfje dat door de brandweer van Deinze van de verdrinkingsdood uit de Leie in Zulte gered werd en door het recreatiedomein De Brielmeersen werd opgevangen, wordt dan toch niet afgemaakt maar mag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijven leven. Omdat het dier geen oormerk bleek te hebben en men de eigenaar niet kon terugvinden, wilde het FAVV het kalfje aanvankelijk afmaken. Maar na protest, onder andere van GAIA, mag het kalfje dat Lisa gedoopt werd, blijven leven in het recreatiedomein, op voorwaarde dat het nooit verkocht wordt en niet in de voedselketen terecht komt.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die zich indien nodig lijfelijk zou verzet hebben tegen het afmaken van het kalfje, reageert opgelucht: `Het FAVV nam ethisch de juiste beslissing. Het zou misdadig geweest zijn om het kalfje dat eerst van een gewisse dood gered werd nadien af te maken. Het kalfje hoeft niet het slachtoffer te zijn van frauduleuze praktijken van de eigenaar.'

GAIA prijst de brandweer van Deinze en de uitbaters van De Brielmeersen voor hun inspanningen en wenst kalfje Lisa een lang en gelukkig leven.