D66

D66 wil register gestolen kunst en antiek

28 februari 2008

D66 Tweede Kamerleden Alexander Pechtold en Boris van der Ham hebben vragen gesteld aan de regering over een register om gestolen kunst terug te kunnen vinden. De diefstal van kunst en antiek is al jaren een groot probleem. Alleen de hele grote zaken (van Goghs, Byzantijnse kruisen) komen in het nieuws, maar jaarlijks wordt er ook voor miljoenen gestolen bij particulieren. Die kunstwerken kunnen eenvoudig verhandeld worden, omdat er nauwelijks te controleren is of een stuk uit een kunsthandel of van een particulier gestolen is.

D66 oud-staatsecretaris Medy van der Laan heeft in 2005 al in werking gesteld dat een gestolen kunst database op internet komt. Het zou een project moeten worden waar douane, politie, justitie en particulieren toegang toe zouden krijgen, net als in Engeland. De D66 Staatsecretaris heeft daar toen ook geld voor uitgetrokken.

D66 Kamerlid Van der Ham: "Dat de huidige regering dit project niet of nauwelijks lijkt te hebben opgepakt is jammer. Veel particulieren worden niet alleen van een kostbaar bezit bestolen maar hebben ook emotioneel banden met hun kunst. Het is belangrijk dat douane en politie met een goede registratie meer middelen en kennis krijgen om de handel in gestolen kunst te onderscheppen."