Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Geen leeftijdsdiscriminatie Amsterdamse auto's

Geen leeftijdsdiscriminatie Amsterdamse auto's

28-02-2008 * De SP vindt het onbegrijpelijk dat gemeente Amsterdam auto's van voor 1992 uit haar binnenstad wil weren. Om de luchtkwaliteit aan te pakken kijkt de stad niet naar de feitelijke uitstoot van een auto, maar naar de leeftijd. Volgens SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer is dit "leeftijdsdiscriminatie voor auto's". Tweede Kamerlid Emile Roemer
De Amsterdamse wethouder Herrema geeft aan dat hij wel naar bouwjaar moet kijken, omdat de Rijksdienst voor het Wegverkeer de auto's niet heeft geregistreerd op basis van uitstoot. Ook geeft de wethouder aan dat hij niet verwacht dat deze registratie er snel komt. Roemer heeft aan verkeersminister Eurlings gevraagd om snel te gaan registreren op basis van de uitstoot. "Deze registratie moet er snel komen voordat er oude auto's de stad uit gepest worden."

Volgens Roemer is het onwenselijk dat allerlei gemeenten zelf hun maatregelen moeten nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, en landelijke regie ontbreekt. "Gemeenten moeten zelf het wiel uitvinden als zij de luchtkwaliteit in de steden serieus willen aanpakken. Hierdoor bestaat wel het risico dat in allerlei steden andere regels gaan gelden. Ik hoop dat de minister snel de regie wil grijpen om duidelijk beleid te ontwikkelen en de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Hierbij is te denken aan landelijke regels over het weren van vervuilende auto's en het verlagen van de maximumsnelheid waar de luchtkwaliteit in het geding is."