Ingezonden persbericht


Naar een rookvrije horeca per 1 juli 2008
Ondernemersinformatie ter voorbereiding op de overgang naar rookvrij

Woerden, 28 februari 2008 - Per 1 juli 2008 worden de Nederlandse horeca, sport, kunst en cultuur rookvrij. Koninklijk Horeca Nederland heeft een brochure uitgebracht waarin de leden zo uitgebreid mogelijk worden geïnformeerd over de overgang naar een rookvrije horeca. Jeu Claes: "Minister Klink (VWS) heeft vorige week de ontwerpbesluiten over rookvrije horeca naar de Tweede Kamer gestuurd. Hoewel er nog enkele onduidelijkheden zijn in de teksten, kunnen wij nu onze leden informeren ter voorbereiding op een rookvrije horeca per 1 juli 2008."

De ondernemer krijgt advies over welke praktische stappen hij moet nemen voor een goede overgang. Nu de eisen aan rookkamers en overkappingen formeel bekend zijn, adviseert Koninklijk Horeca Nederland de ondernemers om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun gemeente over de aanvraag van eventuele (bouw)vergunningen. Jeu Claes: "Doorgaans duurt het enkele maanden voordat (bouw)vergunningen worden afgegeven en de werkzaamheden zelf nemen ook enkele weken in beslag. Wij verwachten van gemeenten dat zij aanvragen zo snel mogelijk in behandeling nemen en meedenken met de ondernemers."

Ook gaat de informatiebrochure in op gevolgen van het rookverbod zoals de verwachte terugloop van het aantal gasten, verplaatsing van gasten naar buiten en omzetverlies in de eerste periode. Belangrijk is dat de ondernemer duidelijk maakt aan de gasten én het personeel dat er - afgezien van een rookkamer of buiten (op het terras) - niet gerookt mag worden.

Heikel punt is en blijft de handhaving van het rookverbod. Claes: "Koninklijk Horeca Nederland is er voorstander van dat - naast de ondernemer - de roker een boete krijgt wanneer deze ondanks het rookverbod toch een sigaret opsteekt. Wij vinden het een gemiste kans, dat minister Klink dit niet heeft opgenomen in de regelgeving. Wel heeft de minister aangegeven dat de Voedsel- en Warenautoriteit (die verantwoordelijk is voor handhaving van het rookverbod) hier op proportionele wijze mee om moet gaan. De praktijk zal moeten uitwijzen wat hier van terecht komt."

Brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland had zijn leden graag eerder geïnformeerd. Dit was onmogelijk omdat minister Klink de wetteksten pas 21 februari ter beschikking heeft gesteld. Claes: "Een rookvrije horeca kent ontegenzeggelijk kansen. Maar je kunt die pas benutten als er volledige duidelijkheid is. Een aantal details is op dit moment nog steeds onduidelijk of niet definitief, waardoor het lastig blijft om ondernemers volledig te informeren."

Alle informatie, naar aanleiding van de ontwerpbesluiten van minister Klink, is beschikbaar op www.horeca.org/rookvrij.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -