Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 28 februari 2008

De Doelen trekt recordaantal concertbezoekers in 2007




Programmering 2008-2009 even uitgebreid in laatste seizoen vóór renovatie Grote Zaal

2007 is een recordjaar geweest voor Concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam. In totaal werden 670.069 bezoekers ontvangen. Daarvan kwamen 494.307 voor concerten en culturele evenementen. Dat laatste is een record in de geschiedenis van het 41 jaar oude concertgebouw. Het vorige record stamde uit 2001, toen er veel extra aanloop was vanwege het Culturele Hoofdstadjaar. De stijging was te danken aan meer programmering, meer activiteiten rondom concerten en een grotere publieke belangstelling voor concerten (zoals die van het Gergiev Festival).

Aanstaande zaterdag start de abonnementenverkoop van het seizoen 2008-2009 van de Doelen. Dat wordt het laatste seizoen in de huidige Grote Zaal, die van april tot begin september 2009 grondig onder handen wordt genomen. Op 6 april 2009 geeft Lang Lang het officiële laatste concert, diezelfde nacht nog starten de werkzaamheden. Het seizoen is niet minder omvangrijk dan in het verleden, maar de concertseries in de Grote Zaal vinden in een kortere periode plaats. In de andere zalen en op diverse locaties zoals in de Laurenskerk gaat de programmering na april gewoon door en is deze zelfs uitgebreid.

Programmatisch worden belangrijke beleidsvoornemens verder uitgewerkt in het komende seizoen. In de eerste plaats in het brengen van de wereldtop: toporkesten en topdirigenten, zoals Zubin Metha, Valery Gergiev en Riccardo Chailly (waarvan de laatste twee hun nieuwe orkesten presenteren). Daarnaast is de top van de barokmuziek in de Doelen te gast (met ensembles als Les Talens Lyriques, Le Concert Spirituel en Les Concerts des Nations onder leiding van legende Jordi Savall), zijn er grote pianisten (Volodos, Sokolov, Lang Lang) en is er meer kamermuziek van niveau te horen dan ooit. In de wereldmuziek is door de Doelen onder meer een spectaculaire serie rondom het Metropole Orkest geïnitieerd, met louter wereldsterren. Daarnaast is de top uit de Turkse muziek te gast in de tweede editie van Turkey Now, waarvoor in de Doelen alleen al in 2007 ruim 6.000 bezoekers werden ontvangen.

Ook zijn er ook nieuwe en vernieuwende initiatieven. Van 13 tot en met 15 maart 2009 wordt er in samenwerking met andere Rotterdamse podia en ensembles een nieuwe stadsbrede biënnale rondom nieuwe muziek georganiseerd onder de titel 'Redsound'. Er worden onconventionele locaties opgezocht. Voor het slotconcert wordt in de Doelen het Kronos Quartet ontvangen. Daarnaast komt er een genreoverschrijdend weekend met als thema Trance, met trancerituelen uit verschillende culturen en westerse doorwerkingen daarvan. Op initiatief van de Doelen wordt in samenwerking met het Productiehuis Jeugdconcerten en het Rotterdams Philharmonisch Orkest rondom de kerstdagen een zestien voorstellingen tellende familieproductie gepresenteerd naar de boeken van de 'Kleine kerstman'. In samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest vindt er in februari 2009 bovendien een speciale Kindermuziekweek plaats.

Verdieping wordt onder meer geboden in de series rondom Opera en Lied, met scenisch uitgevoerde programma's waarbij de regie of presentatie de werken ontsluit. Het 'Red Sofa' programma, waarbij nieuwe muziek met extra verdieping gevende activiteiten wordt gecombineerd, is zeer succesvol gebleken in 2007 en wordt voortgezet in het komende seizoen. Steve Reich en James Macmillan komen naar de Doelen om op te treden in series die volledig aan hun oeuvre zijn gewijd.

Noot voor de redactie /