Ingezonden persbericht



- persbericht -

Amsterdam, 12 februari 2008

Koninklijke Tour in Amsterdam

Vanaf vrijdag 29 februari is er een nieuwe Koninklijke tour in Amsterdam. De verhouding tussen Amsterdammers en de familie Oranje-Nassau is er een van uitersten. Naast warme oranjeliefde is er in Amsterdam ook altijd een republikeinse onderstroom geweest. Soms laaide de passie op, zoals bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 en soms was er weerstand zoals bij het huwelijk van prinses Beatrix en Claus van Amsberg in 1966. Tijdens de rondleiding bekijken de deelnemers de historische gebeurtenissen aan de hand van locaties in Amsterdam. Van de aanval van stadhouder Willem II op Amsterdam in 1650 tot de zoen van Willem-Alexander en Máxima op het balkon van het Paleis op de Dam.

Het excursiebureau Top Tours verzorgd een stadstour in het teken van deze gebeurtenissen waarbij de verwevenheid van de vele Majesteiten en beschermheren met Amsterdam uitgelicht wordt. Beroemde gebouwen zijn geplaatst of herbouwd voor de Koningsschappen en vele verhalen over stadhuizen, paleizen, balkonscènes, schuilgangen, herbergen en slaapvertrekken doen nog steeds de ronde in het dagelijkse leven van Mokum.

Oorspronkelijk was bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis Amsterdam ontworpen als stadhuis voor de gehele bestuurlijke en rechterlijke macht. De beroemde bouwmeester Jacob van Campen krijgt de opdracht in 1648 van de Burgemeester en Schepenen van Amsterdam. Dezelfde Van Campen was ook betrokken bij de bouw van Paleis Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde in Den Haag. Voor de afwerking van het paleis werden vele bekende kunstenaars naar Amsterdam gehaald waaronder Rembrandt en Ferdinand Bol.

Maar ook Hotel The Grand heeft als stadhuis gediend en heeft vele koninklijke bezoeken mogen ontvangen. Nog steeds is dit een prachtige plek om de luxe en sjieke bouwstijlen te benadrukken. De gids neemt je mee naar beroemde plekken uit de geschiedenis van Koninklijk Amsterdam. Bekijk waar Beatrix de Engelse Koningin Elisabeth rondleidde door het Begijnhof, waar Maxima getrouwd is met Willem-Alexander en waar Willem van Oranje een Napoleon ontmoette. Leuke feitjes en weetjes op diverse hotspots in Mokum worden bij de wandeling opgerakeld en toegelicht.

Ook is er vanaf 1 maart 2008 in het Amsterdams Historisch Museum de tentoonstelling Amsterdam en de Oranjes te zien. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de eeuwenoude relatie tussen Amsterdam en de Oranjes. Meer informatie over de nieuwe Koningshuis Tour kan gevonden worden op de website van excursiebureau Top Tours in Amsterdam: www.toptours.nl. Hier kan tevens een reservering gemaakt worden voor de excursie, privé voor groepen van 8 tot 80 personen. De prijs voor de rondleiding is circa 14 euro per persoon, afhankelijk van het aantal personen.