Provincie Limburg

Persberichten

Provinciale Staten Limburg ontvangen voor het eerst een burgerinitiatief.
Op 29 februari a.s. wordt door de Werkgroep Sint Pietersberg Adembenemend een burgerinitiatief aangeboden aan de voorzitter van Provinciale Staten in Limburg, gouverneur Léon Frissen. Het is voor het eerst dat er aan Provinciale Staten een burgerinitiatief wordt aangeboden. Met het aanbieden van dit burgerinitiatief beoogt de werkgroep dat het onderwerp niet verlengen van de gunningstermijn afgraving van de St. Pietersberg na 2010 besproken wordt in Provinciale Staten.

Primeur voor Limburg
Het is voor het eerst dat aan Provinciale Staten van Limburg een burgerinitiatief wordt aangeboden. Een burgerinitiatief geeft de burger het recht om onderwerpen op de agenda van Provinciale Staten te plaatsen. Belangrijke voorwaarde voor een burgerinitiatief in Limburg is de aantoonbare steun van de bevolking: zo moet het initiatief door ten minste 1.500 kiesgerechtigde Limburgers ondertekend zijn.

Programma

Voorafgaand aan het moment dat het burgerinitiatief formeel wordt aangeboden aan Provinciale Staten, brengen de leden van de statencommissie voor het Fysieke Domein uit Provinciale Staten op vrijdag 29 februari een werkbezoek aan het Enci-bos (09:15 uur). Daar wordt door de werkgroep en de ENCI ter plaatse uitleg gegeven. Om 11.00 uur wordt het programma voortgezet in het Gouvernement met nog een presentatie door de ENCI en gelegenheid voor de commissieleden om vragen te stellen aan de ENCI en de Ondernemingsraad ENCI. Om 12.00 uur zal de heer C. van der Gugten, voorzitter en woordvoerder van de Werkgroep, het burgerinitiatief aanbieden aan gouverneur Frissen. Aansluitend zal de Werkgroep om 12.30 uur nog een nadere toelichting geven aan de commissieleden.

Verdere procedure

Na ontvangst van het burgerinitiatief gaat de provincie na of het initiatief aan de voorwaarden voldoet. Zo zal gecontroleerd worden of de handtekeningen voldoen aan het vereiste van kiesgerechtigdheid. De volgende stap is de procedurebehandeling van het initiatief in de vergadering van Provinciale Staten van 14 maart a.s. In deze vergadering wordt besloten of de inhoudelijke behandeling van het onderwerp niet verlengen van de gunningstermijn afgraving van de St. Pietersberg na 2010 daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Behandeling is gepland voor de statencommissie voor het Fysieke Domein op 28 maart en Provinciale Staten op 18 april 2008, waarbij de indieners van het burgerinitiatief hun initiatief kunnen toelichten.

26-2-2008 17:15