Radboud Universiteit Nijmegen


Sterrenkijkavond in Huygensgebouw

De afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit houdt 29 februari om zeven en om acht uur 's avonds een bijzondere sterrenkijkexcursie, in samenwerking met de Astronomische Kring Nijmegen. Bij bewolkte hemel is er een alternatief programma.

Voortaan is er in de wintermaanden elke laatste vrijdag van de maand zo'n excursie. De andere avonden gebruiken de studenten de telescoop van Sterrenkunde. De telescopen staan op het dak van het Huygensgebouw.

'Op open dagen is er altijd veel belangstelling voor de koepel', verklaart astrofysicus Gijs Nelemans de openstelling. 'Maar overdag kunnen we alleen het Erasmusgebouw laten zien. 's Avonds begint het natuurlijk pas écht leuk te worden. Met de 35 centimeter grote lens in de telescoop zijn veel details te zien van planeten en nevels, en je ziet veel meer sterren dan met het blote oog. Tenminste: als het mooi weer is.' Bij bewolkte hemel verzorgt Nelemans een lezing.

Zijn er vrijdag geen wolken, dan is dít te zien aan de februarihemel:

sterkaart39.gif (38 Kb)

Meer informatie over wat er te zien is via www.astronomie.nl

Tijd: 19.00 en 20.00 uur. Verzamelen in de hal van het Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135. Toegang is gratis en inschrijving vooraf is niet nodig. De koepel is alleen bereikbaar via een trap.