Politie Groningen

Vrijdag 29 februari 2008

Provincie Groningen, 29-02-2008

Delfzijl: vier jongens gooiden vuurwerk door brievenbus

De politie verdenkt vier jongens uit Delfzijl, in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, van het gooien van vuurwerk door een brievenbus. Het incident vond 28 december plaats bij een leegstaande woning aan de Klaverweide. Met de ouders van alle jongens is een gesprek gevoerd. Daarbij is ook gewezen op de verantwoordelijkheid van de ouders. Dit betreft bijvoorbeeld het bezit van aanstekers door de jeugdigen. Strafrechtelijke vervolging van de kinderen is gezien hun leeftijd niet mogelijk. Wel zijn alle jongeren aangemeld voor het STOP-traject. STOP is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar, die zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. Via dit traject leren ze wat ze verkeerd hebben gedaan en hoe je andere keuzes kan maken. Kijk voor meer informatie op: www.halt.nl.

Groningen: behulpzame straatrover

Een 21-jarige man uit Amsterdam is woensdagnacht in de Poelestraat van zijn portemonnaie beroofd. De Amsterdammer kwam na een avondje stappen terug bij zijn fiets toen zijn fiets vernield was. Hij probeerde het te repareren en kreeg ineens hulp van een onbekende man. Hij wist de fiets te maken, maar zag kans om zijn portemonnaie mee te grissen. Hij voelde direct dat zijn portemonnaie werd afgepakt, maar hij nu werd hij ineens door de behulpzame man bedreigd. Een getuige probeerde de man te helpen, maar werd vervolgens ook door de verdachte bedreigd. De onbekende man wist te ontkomen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: man ingesloten voor mishandeling en diefstal

Een man uit Oude Pekela (leeftijd onbekend) is donderdagmiddag in de Hoekstraat aangehouden voor mishandeling en diefstal. Na onenigheid met een vrouw in een pand in de Hoekstraat sloeg hij haar meerdere malen en beet haar in haar gezicht. Uiteindelijk ging hij er vandoor en zag kans een sieraad mee te nemen. Een getuige sloeg alarm en de politie wist de man aan te houden. De vrouw is per ambulance voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Tijdens de fouillering van de verdachte bij het politiebureau kwamen meerdere sieraden te voorschijn. Ook negen bolletjes harddrugs kwamen aan het licht. De sieraden en drugs zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak en de man is ingesloten.

Groningen: man valt van vier meter hoogte

Een 55-jarige man uit Groningen is donderdagmiddag aan de Narvikweg vier meter naar beneden gevallen uit een kraan. Hij was goed aanspreekbaar en is vermoedelijk met beenletsel naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: man belt twintig keer met 0900-8844

De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Helper Kerkstraat een 55-jarige Stadjer aangehouden. Hij had circa twintig keer met het politienummer 0900-8844 gebeld. Op aanbellen reageerde de man niet. Uiteindelijk deed hij toch open. Hij maakte een verwarde indruk. Hij werd aangehouden en ingesloten.

Groningen: Stadjer verwond met glas

Een 18-jarige Stadjer is donderdagnacht in een uitgaansgelegenheid in de Gelkingestraat verwond door een 17-jarige jongen uit Vries. Een portier wenkte surveillerende agenten dat er wat loos was. Binnen bleek dat de Stadjer een glas in zijn gezicht had gekregen en hierdoor een wond in zijn wang en op zijn borst had opgelopen. Hij werd voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer wees de jongen uit Vries als verdachte aan en hij is aangehouden. Zijn ouders zijn op de hoogte gebracht van zijn aanhouding. De politie onderzoekt de toedracht.

Groningen: Stadjer met drugs op zak

De politie heeft donderdagnacht in de Kleine Rozenstraat een 36-jarige Stadjer aangehouden voor in ieder geval het bezit van harddrugs. Agenten controleerden de man en zagen dat hij iets op de grond gooide. Het bleek een zakje met cocaïne te zijn. Hij werd aangehouden en de Stadjer bleek ook nog een aardige hoeveelheid geld op zak te hebben. Het geld, enkele honderden euros, en de drugs werden in beslag genomen. De Stadjer is ingesloten voor onderzoek.

Groningen: politie controleert verkeer

De politie heeft donderdagmiddag op de Sint Jansstraat, de Turfsingel en het Emmaplein het verkeer gecontroleerd. Op de Turfsingel kregen 29 automobilisten een bekeuring voor het rijden door het rode verkeerslicht. Op het Emmaplein bleek een bestuurder zonder gordel te rijden. Tenslotte kregen zes andere personen een bekeuring: rijden zonder rijbewijs (2x) en één voor verlopen APK, rijden zonder helm en het niet kunnen tonen van het rijbewijs. Ook werd bij een persoon een openstaande boete van 450 euro geïnd.

Groningen: automobilist tegen boom

Een 22-jarige automobilist uit Anloo is donderdagnacht op de Metaallaan in Groningen tegen een boom beland. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Agenten roken een alcohollucht bij de man. Er is bloed afgenomen om vast te stellen of de man onder invloed verkeerde. De auto is zwaar beschadigd afgevoerd.

Groningen: jongeman zwaait met mes

De politie heeft donderdagnacht een 17-jarige jongen uit Groningen aangehouden. Via cameratoezicht was te zien dat de jongen in de Poelestraat met een mes stond te zwaaien. De man bleek ruzie te hebben met een 23-jarige plaatsgenoot. De 23-jarige was meerdere malen getrapt en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Aanleiding voor de onenigheid is niet bekend. De jongen is ingesloten voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: diefstal van bouwplaats

Onbekenden hebben in de nacht van woensdag op donderdag diverse goederen gestolen van een bouwplaats aan de Kajuit in Groningen. De hekken om de bouwplaats zijn opengebroken. Er zijn meerdere platen betonplex en een aantal gereedschappen weggenomen. Het bouwbedrijf heeft aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: man wordt bedreigd bij rechtbank

Een 39-jarige man uit de gemeente Haren is donderdagmiddag bij de rechtbank bedreigd. De man liep naar de parketpolitie om een openstaande boete te betalen. Hij werd door verschillende personen woordelijke bedreigd. Agenten in de buurt konden één van de verdachten, een 48-jarige Stadjer, gelijk aanhouden. De politie onderzoekt de zaak.

Groningen: man gooit met fiets

De politie heeft donderdagnacht een 19-jarige man uit Groningen aangehouden. Agenten zagen dat de man in de Oude Boteringestraat een fiets omgooide. Op aanwijzen van de agenten zette hij de fiets weer rechtop. Vervolgens uitte hij beledigende woorden naar de agenten. Hierop werd de man aangehouden. Hij probeerde te ontkomen, maar de agenten konden de man achterhalen. De Stadjer is ter ontnuchtering ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: fietsverlichting en bromfietscontrole

De politie heeft donderdagavond op de Rijksweg en de Stadsweg in Groningen fietsers gecontroleerd op verlichting. 22 fietsers en één bromfietser kregen een bekeuring voor rijden zonder licht. Daarnaast is één fietser bekeurd voor rijden door roodlicht. Bovendien zijn 24 brom- en snorfietsen op de rollerbank gezet voor controle van de snelheid. Er is 7 keer proces-verbaal opgemaakt voor een te hoge snelheid.

Leek: rijden zonder geldig rijbewijs

De politie heeft donderdag proces-verbaal opgemaakt tegen een 45-jarige automobilist uit Emmen. De man reed met een aanhangwagen over de Midwolderweg in Leek. Kentekenplaat van de aanhangwagen kwam echter niet overeen met de kentekenplaat van de auto. Bovendein was de hulpkoppeling niet bevestigd en bestond de kans op afvallende lading. Bij controle bleek bovendien dat de bestuurder een ontzegging van zijn rijbevoegdheid had. Toen de 50-jarige bijrijder uit Emmen het stuur wilde overnemen bleek ook hij een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. Beide mannen moesten kennissen inschakelen om hun weg te kunnen vervolgen.

Niekerk: man zwaar gewond aan been

Een 50-jarige man uit Niekerk is donderdagmiddag ernstig gewond geraakt aan zijn been. De man was aan het werk met een stobbenfrees. Plotseling kreeg de machine vat op de broek van de man, waardoor de man met zijn been vast kwam te zitten. De Niekerker is met ernstig beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Delfzijl: telefoon kwijt na valse meldingen

De politie heeft donderdagmiddag de telefoon in beslag genomen van een 52-jarige inwoner van Delfzijl. De man had bijna 20 keer 112 gebeld, zonder dat hij hulp nodig had. Het doen van valse meldingen is strafbaar. Agenten zijn bij de man aan de deur gegaan en hebben zijn telefoon meegenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Mensingeweer/Delfzijl: verkeerscontroles

Tijdens een verkeerscontrole in de Hoofdstraat in Mensingeweer zijn donderdagmiddag de volgende bekeuringen uitgeschreven: gladde band, niet handsfree bellen, niet tonen rijbewijs, geen deugdelijke koppeling, geen juiste losbreekreminrichting, geen markeringsbord aan lading.

Ook op verschillende locaties in Delfzijl en omgeving is gecontroleerd. Hierbij zijn de volgende bekeuringen uitgeschreven: parkeren op een gehandicapten parkeerplaats zonder vergunning (2x), parkeren in een p-verbodzone (2x), geen gordel dragen (2x), geen helm dragen (1x).

Provincie Groningen: transportcontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen transport gecontroleerd. Op de volgende plaatsen is proces-verbaal opgemaakt voor verschillende overtredingen:

Winsum, N361: oplegger te hoog beladen, tractor met twee aanhangwagens zonder reminrichting, afwaaiende lading.

Warffum/Usquert, N363: vrachtwagencombinatie te lang en te ver uitstekende lading, afwaaiende lading, lading te hoog.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Vierhuizen, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 180, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 97 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Wildervank, Nijverheidsstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 465, aantal overtredingen: 48, hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Stadskanaal, Semsstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 875, aantal overtredingen: 81, hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Winsum, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 1065, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.