AutoRai

Vijftienmiljoenste Volvo - de historie krijgt een vervolg

(2/29/2008)
De vijftienmiljoenste Volvo rolde 20 februari 2008 uit de fabriek in Uddevalla. Een fraaie C70, Volvo's cabriolet. Ook de allereerste Volvo, gebouwd op 14 april 1927, was een open auto: de ÃV4. De letters vormen de Zweedse afkorting van open auto, terwijl het cijfer vier staat voor het aantal cilinders van de motor.

In het eerste productiejaar verkocht Volvo een bescheiden aantal van 297 auto's. Als gevolg van onder meer een wereldwijde economische recessie eind jaren twintig en later de Tweede Wereldoorlog duurde het maar liefst 23 jaar voordat Volvo de mijlpaal van 100.000 auto's bereikte. Tegenwoordig produceert Volvo dat aantal in slechts drie maanden.

Kwaliteitenveiligheid
Ondanks deze ontwikkeling heeft Volvo er nooit naar gestreefd een massaproducent te worden. Al vroeg in de historie van Volvo werd bepaald dat kwaliteit en veiligheid de belangrijkste kenmerken moesten worden. Het is dan ook geen toeval dat juist Volvo de belangrijkste veiligheidsinnovatie ter wereld ontwikkelde, de driepuntsveiligheidsgordel die vanaf 1959 standaard was in alle modellen.

In de loop van de jaren zeventig voegde de fabrikant aandacht voor het milieu aan de speerpunten toe. Dat leidde in 1976 tot de introductie van de Lambda-sonde en driewegkatalysator voor het reinigen van de uitlaatgassen.

Op het gebied van duurzaamheid schreef Volvo ook geschiedenis. Het Britse magazine AutoExpress startte zo'n tien jaar geleden een ambitieus onderzoek om vast te stellen welke auto's volgens de eigenaren het best en welke het slechtst waren in het dagelijks gebruik. De beide Volvo's die in het onderzoek betrokken waren, gingen in hun klasse aan kop. De C70 kwam als beste sportauto uit de bus en de S80 eindigde als beste luxe auto - waarbij hij meerdere aanzienlijk duurdere concurrenten achter zich liet.

Design
Anno 2008 staan kwaliteit, veiligheid en milieuzorg nog altijd centraal bij Volvo. Bovendien is de fabrikant vermaard om het kenmerkende design dat voortkomt uit Scandinavische ontwerptradities.

De allereerste Volvo uit 1927 droeg met trots het kenmerkende ijzerlogo van Volvo op de grille. Het embleem was en is het symbool voor Zweeds staal en kwaliteit. Als de 15.000.000e Volvo de fabriek in Uddevalla verlaat, heeft hij hetzelfde logo dat nog altijd kwaliteit en betrouwbaarheid symboliseert. De Volvo C70 geldt als een van de absoluut veiligste cabriolets ooit gemaakt. Hij is functioneel en ruim. Dankzij de driedelige, inklapbare hardtop is de C70 zowel een sierlijke cabriolet als een sportieve coupé. De transformatie vergt slechts een druk op de knop.