Gemeente Valkenswaard

Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd van start

Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd van start

Eind maart 2008 gaat de gemeente Valkenswaard het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd invoeren. Met het signaleringssysteem worden problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar in een vroegtijdig stadium gesignaleerd en bij hulpverleners aangemeld.

In de jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Dat vergt een optimale samenwerking, coördinatie, uitwisseling van informatie en afstemming. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms werken de verschillende instellingen langs elkaar heen. Het signaleringssysteem moet ervoor zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt. Zodat een jeugdige die hulp nodig heeft, niet tussen wal en schip valt.

Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd zorgt ervoor dat:
* mogelijke risico's bij kinderen met problemen vroegtijdig worden gesignaleerd,

* alle instellingen weten wie betrokken is bij een jeugdige,
* informatie tussen hulpverleners direct en snel wordt uitgewisseld,
* het meteen duidelijk is wie de eerste verantwoordelijke is om de zorg te coördineren,

* de voortgang van acties wordt gevolgd en bewaakt.

Alle organisaties die hulp verlenen aan jeugdigen of die professioneel betrokken zijn bij jeugdzorg werken met het signaleringssysteem. Politie, MEE Zuidoost Brabant, Novadic & Kentron, leerplichtambtenaren, Intern-Begeleiders (IB-ers), Raad voor de Kinderbescherming, Zuidzorg/consultatiebureau, GGD, maatschappelijk werk (Dommelregio), bureau Jeugdzorg en alle peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen uit Valkenswaard.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.zorgvoorjeugd.nu of bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Valkenswaard, mevrouw J. van der Hoek, 2083 412.