Artis

Amsterdam, 28 februari

Persbericht

Beruchte schimmelinfectie niet aangetroffen bij amfibieën in Artis

Sinds kort kan het Van Haeringen Laboratorium in Wageningen speciale DNA-testen uitvoeren om kikkers, padden en salamanders te laten testen op de aanwezigheid van de hardnekkige chytrid-schimmel. Het is daarmee het eerste instituut in Nederland die deze mogelijkheid biedt. De schimmel leidt wereldwijd tot massale sterfte onder amfibieën. Artis heeft haar amfibieën laten testen en de schimmel is niet aangetroffen in de collectie.

De schimmel is enkele jaren geleden ontdekt, verspreidt zich snel en bedreigt momenteel hele amfibieënpopulaties overal ter wereld. In de afgelopen jaren zijn hierdoor al 120 soorten helemaal uitgestorven. Ook in Zuid-Europa en Engeland, en inmiddels bij Nederlandse terrariumhouders thuis, is aanwezigheid van de schimmel geconstateerd. Bij Artis heeft de speciale DNA-test uitgewezen dat de schimmel niet is aangetroffen. Artis heeft inheemse en tropische soorten kikkers, padden en salamanders in haar collectie.

Het Van Haeringen Laboratorium is sinds kort in staat om afstrijkjes (swabs) van amfibieën te onderzoeken op de aanwezigheid van de chytrid-schimmel. De verwachting is nu dat veel terrariumhouders hun amfibieën laten testen op de schimmel. Behandeling is in principe eenvoudig voor kikkers in terraria. In de natuur kan de schimmel echter grote schade aanrichten.

Eenderde van alle amfibiesoorten wordt door de schimmelinfectie met uitsterven bedreigd. Daarom is 2008 internationaal uitgeroepen tot het Jaar van de Kikker. De Nederlandse dierentuinen hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk op verschillende manieren bij te dragen aan behoud van de amfibiesoorten.