Artis

Amsterdam, 25 februari 2008

Persbericht

Girafje geboren in Artis

Afgelopen vrijdag, 22 februari, is er een giraffe in Artis geboren. Zijn naam is Niek. Moeder en jong maken het goed. Niek is de zoon van moeder Oranya en vader Asali. Het is hun tweede jong samen. Nieks oudere zus Jeanet, die ook in Artis is geboren op 19 juli 2006, verhuisde enkele dagen geleden naar de dierentuin van Kopenhagen.

De bevalling van een giraffe is een gebeurtenis op zich. Als de moeder haar jong werpt, blijft ze gewoon rechtop staan. Dat betekent dat het veulen een val maakt van meer dan twee meter! Eerst komen de voorpoten naar buiten, al snel gevolgd door het hoofd. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het veilig op de zij op de grond belandt. Een giraffejong is bij de geboorte tussen de 1,70 en 1,90 lang en weegt tussen de 50 en 65 kilo. Nadat de moeder haar baby heeft schoongelikt, gaat het jong na een kwartier al staan. De eerste stapjes volgen snel daarna.

Artis was de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. In 1856 kwamen de giraffen op Nederlands grondgebied aan. Ze waren afkomstig uit een nalatenschap van een opperstalmeester uit Oost-Pruisen die jarenlang voor de Egyptische onderkoning werkte. Sinds die tijd zijn er al veel jongen in Artis geboren.

In het wild is de giraffe gelukkig (nog) geen bedreigde diersoort. Wel zijn ze in sommige gebieden erg zeldzaam geworden. Giraffen zijn dan ook in een Europees fokprogramma opgenomen.