Nederlandse Vereniging van Journalisten

Directie L1
T.a.v. dhr. R. Stevens Postbus 31
6200 AA Maastricht

Amsterdam, 28 februari 2008

Geachte heer Stevens,

Vanuit diverse richtingen hebben wij begrepen dat L1 Radio & TV een forse bezuiniging zal moeten toepassen. Daar waar aan het begin van 2007 nog werd gerekend op een overschot van 1 miljoen euro, is het jaar afgesloten met een tekort van 500.000 euro. Een verschil van maar liefst anderhalf miljoen euro. Een enorme aanslag op de begroting van een organisatie met een totale begroting van 16 miljoen euro.

Ook hebben wij begrepen dat dit gevolgen zal hebben voor de formatie. Graag wijs ik u op artikel 44 van de CAO voor het Omroeppersoneel. Hier staat beschreven dat er sprake is van een reorganisatie indien er gevolgen zijn voor meer dan één medewerker. In artikel 45 staat geschreven dat indien er sprake is van een reorganisatie, de werknemersorganisaties tegelijk met de ondernemingsraad wordt geïnformeerd en dat een reorganisatieplan zal worden toegezonden.

Het verbaast ons dan ook ten zeerste dat wij tot op heden van u nog geen melding hebben ontvangen. Graag zouden wij met u in overleg treden over het opstellen van een sociaal plan. Wat ons betreft is de volgorde als volgt: u doet ons een uitgewerkt reorganisatieplan toekomen. Daarin zal uiteraard opgenomen moeten zijn waar welke arbeidsplaatsen komen te vervallen. Vervolgens willen wij met u praten over een sociaal plan. Een vrijwillige vertrekregeling kan wat ons betreft onderdeel uitmaken van het sociaal plan.

Uw voornemen nu al een vrijwillige vertrekregeling open te stellen achten wij uiterst onverstandig. Wij zullen onze leden dan ook nadrukkelijk adviseren hier niet op in te gaan zolang er geen sociaal plan is afgesproken. Het is wat ons betreft onderdeel van het sluitstuk van de reorganisatie. Eerst zal immers moeten worden vastgesteld welke functies boventallig worden verklaard. Graag nodigen wij u dus uit op zeer korte termijn de gesprekken over een sociaal plan te starten.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch
Secretaris omroep
NVJ

cc: OR L1, NVJ leden, Martin Kothman, FNV Kiem