GroenLinks

Pak ontbossing en illegale houtkap aan

Ontbossing 29 februari 2008

Deze week luidden 37 europarlementariërs, onder wie Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), de noodklok. De Europese Commissie moet snel met doeltreffende voorstellen komen om ontbossing en illegale houtkap aan te pakken, zo schreven ze in een brief aan de Europese Commissie.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties verdwijnt er jaarlijks zo´n 13 miljoen hectare aan bos. Dat is vergelijkbaar met zo´n 26 miljoen voetbalvelden.

Longen van de aarde
Vorige maand maakte de Braziliaanse overheid bekend dat de ontbossing in het Amazonegebied weer stijgt. Dat is een groot probleem aangezien ontbossing nu al zorgt voor ongeveer een vijfde van de mondiale CO2-uitstoot. Met name in de tropische regenwouden worden grote hoeveelheden CO2 door bomen omgezet in zuurstof.

Buitenweg: "Niet voor niets wordt het Amazonegebied vaak aangeduid als de longen van de wereld. Als het huidige tempo van ontbossing wordt voortgezet, dan is tegen 2030 meer dan de helft van het regenwoud in dit gebied verdwenen. Dat zou een ramp voor mens en natuur zijn. Het huidige beleid is te vrijblijvend en berust grotendeels op vrijwillig handelen van houtproducenten en handelaren. Het is duidelijk dat die aanpak niet werkt. De Europese Commissie moet daarom nog voor de zomer met wetsvoorstellen komen om de verkoop van illegaal hout in Europa aan te pakken."

Biodiversiteit
Ontbossing is niet alleen één van de oorzaken van ontbossing, maar zorgt ook voor een schrikbarend verlies aan biodiversiteit en treft daarnaast 1,2 miljard mensen die in extreme armoede leven. Zij kunnen bijvoorbeeld niet meer genoeg voedsel in het bos verzamelen.

Actie
"We moeten snel handelen. Hoe langer we wachten, des te groter de gevolgen en des te duurder het wordt om de effecten van ontbossing aan te pakken. We moeten er bij lokale overheden op aandringen dat ze het probleem ook gaan aanpakken. Ik roep de Europese Commissie op zich daar binnen de WTO en binnen de Verenigde Naties hard voor te maken. Brazilië bijvoorbeeld is een belangrijke handelspartner van Europa en dat moeten we gebruiken om lokale maatregelen tegen ontbossing af te dwingen. Ook Europa moet meebetalen aan die oplossingen, want we zijn medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de problemen.", aldus Buitenweg.