KNHS


Cees Benedictus-Lieftinck overleden

29 februari 2008

HARDERWIJK (KNHS) - In een verzorgingshuis te Harderwijk is op 25 februari 2008 mw. Cees Benedictus-Lieftinck overleden op de leeftijd van 87 jaar. Cees Benedictus won in 1958 voor het eerst de Nederlandse titel bij de dressuurruiters met Kobold. Zij prolongeerde deze titel in 1959 en werd daarna in de jaren 1969, 1979 en in 1971 het Nederlands kampioen met Turista. In 1970 werd zij op Indoor Brabant gehuldigd als Ruiter van het Jaar. In 1974 zou zij opnieuw Nederlands kampioen worden, dit keer met Fulmer's Rascal.

Zij kreeg in die jaren les van buitenlandse instructeurs als Géza von Hazslinszky, Franz Rochowansky en Georg Theodorescu. De financieel onafhankelijke positie die Cees Benedictus innam maakte het haar mogelijk om ook in buitenlandse wedstrijden van start te gaan. Meerdere keren trok zij, met haar paarden geladen in een treinwagon, door Europa om aan internationale wedstrijden deel te nemen. Cees Benedictus vond zichzelf geen goede instructeur, vandaar dat ze haar kennis aan weinigen heeft overgedragen. Rini en Inge van der Schaft behoren tot het hele kleine gezelschap dat van de door haar opgedane ervaringen met de africhting van paarden en het bedrijven van topsport hebben kunnen en mogen profiteren.
In de voorlaatste periode van haar leven leefde Cees Benedictus een teruggetrokken leven in de bossen van Putten. Daar was zij omringd door haar paarden en kippen, die door haar vanachter de rollator werden gevoerd. Veel steun ondervond zij in die jaren van Francis Heijting, die haar met veel zaken hielp. Na getroffen te zijn door een hersenbloeding bracht zij de laatste anderhalf jaar van haar leven door in een verzorgingstehuis in Harderwijk.
In de jaren waarin Cees Benedictus-Lieftinck haar passie, de dressuursport, beoefende was deze tak van sport een onbeduidende en stond lang niet op het niveau van nu. Toch zou Cees Benedictus, als ze nu de competitie zou kunnen gaan deelnemen, ook tot de Nederlandse top in de dressuursport hebben behoord, omdat haar liefde voor het paard, de passie voor de sport en de wil om te presteren onbegrensd waren. Met Cees Benedictus is een icoon uit de dressuursport heengegaan. Donderdag werd zij in kleine kring ter aarde besteld. Dat zij moge rusten in vrede.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen