Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen lanceert eerste Europese databank voor vermiste personen

Tijdens hun vlucht naar Europa raken gezinnen en families vaak van elkaar gescheiden. Het Rode Kruis helpt dan om de vermiste familieleden terug te vinden. Totnogtoe gebeurde dat op een individuele wijze. Om de opsporingskansen aanzienlijk te vergroten, ontwikkelde Rode Kruis-Vlaanderen de eerste centrale Europese databank voor vermiste personen. Deze âRed Cross Tracing Applicationâ wordt vandaag officieel in werking gesteld.

Keiharde realiteit
De vijftienjarige Youssef is samen met zijn vader, moeder, broertje en zus het onveilige Irak moeten ontvluchten. Tijdens de zware en gevaarlijke vluchtroute wordt hij gescheiden van zijn familie. Youssef komt uiteindelijk terecht in Vlaanderen⦠Van de andere gezinsleden : geen spoor. âWat is er met hen gebeurd? Waar zijn ze terecht gekomen?â Youssef is hulpeloos en alleen. En wat nu ?

De eerste Europese databank voor vermiste personen Onzekerheid over het lot van familieleden is een erg zware last om dragen. Het ondermijnt elke bestaansreden en leidt tot psychische en fysische problemen. Bovendien belet deze onzekere toestand de integratie in het nieuwe thuisland : wie niet zeker is of hij in een bepaald land kan blijven, kan daar moeilijk een nieuwe toekomst opbouwen. Informatie over geliefden is even belangrijk als voeding, kledij, onderdak of medische verzorgingâ¦

Gelukkig is er de dienst âTracingâ van het Rode Kruis, die alles in het werk stelt om de vermiste familieleden terug te vinden.

Totnogtoe schreef de dienst âTracingâ de collegaâs van de andere Europese Nationale Rode Kruisverenigingen op een manuele en individuele basis aan bij elk opsporingsverzoek. Deze werkwijze heeft al vele gezinnen kunnen herenigen.

Op 29 februari 2008 lanceert Rode Kruis-Vlaanderen de âRed Cross Tracing Applicationâ, een web-based databank op Europees niveau. Mensen die op zoek zijn naar familieleden binnen Europa kunnen zich laten inschrijven en een zoekactie starten bij alle aangesloten landen. De âTracing Applicationâ beschikt over een âPhonetic Search Engineâ die de mogelijkheden om de verloren familieleden terug te vinden nog verder vergroot. Bovendien zoekt het systeem op een permanente manier en matcht het elke nieuwe aanmelding met de bestaande aanvragen.

Deze âTracing Applicationâ, die volledig door Rode Kruis-Vlaanderen werd ontwikkeld in samenwerking met het Mechelse Digipoint, betekent een zeer grote stap voorwaarts in het opsporen van vermiste familieleden en kan vele duizenden mensen een nieuw perspectief bieden.

Mechelen, 29 februari 2008