Gemeente Rotterdam

Erasmus MC helpt bij optimaliseren zorg voor bloedkankerpatiënten op Curaçao. Hiertoe hebben de beide ziekenhuizen een samenwerkingsovereenkomst getekend. De samenwerking moet uiteindelijk ten goede komen aan de kwaliteit van zorg voor alle bloedkankerpatiënten op de Nederlandse Antillen.

Samenwerking geformaliseerd
Op Curaçao komt bloedkanker regelmatig voor en bij relatief jonge mensen. Volgens een informeel samenwerkingsverband werden patiënten die in aanmerking kwamen voor een intensieve chemotherapie meestal al doorverwezen naar de afdeling Hematologie van het Erasmus MC voor verdere diagnostiek en eventuele behandeling. Dit tot grote overzeese tevredenheid bij artsen en patiënten. Om de zorg en efficiëntie rond bloedkankerpatiënten verder te optimaliseren is structurele uitbreiding en formalisering van deze samenwerking gewenst. Het Departement van Volksgezondheid van de Nederlandse Antillen onderschrijft het belang van deze geformaliseerde samenwerking.

De samenwerking tussen beide ziekenhuizen vindt plaats op het gebied van diagnostiek, advisering, behandeling en nazorg. Zo wordt lichaamsmateriaal, bijvoorbeeld bloedmonsters, van patiënten naar het Erasmus MC gestuurd ter aanvulling van de diagnostiek en definitieve bevestiging van de diagnose. Zo kan de juiste therapie voor de patiënt worden bepaald. Verder worden de behandelplannen van de Curaçaose patiënten besproken met de Rotterdamse artsen en aan de Rotterdamse behandelprotocollen getoetst. Hiervoor worden regelmatig teleconferenties gehouden. Patiënten die in aanmerking komen voor intensieve therapievormen die niet in het SEHOS gegeven kunnen worden, worden verwezen naar het Erasmus MC voor behandeling.

Innovatieve behandeling
Dankzij innovatieve behandelingsmethoden, kunnen mensen met verschillende vormen van bijvoorbeeld lymfeklierkanker en leukemie steeds langer en met goede kwaliteit van leven overleven en in sommige gevallen zelfs genezen. Hiertoe is het van belang de diagnose zo precies en snel als mogelijk te stellen en bijkomende ziektekarakteristieken in beeld te brengen. Op die manier kan zoveel mogelijk behandeling op maat worden gegeven met maximaal rendement.

Bron: Bestuursdienst, 29-02-2008