Sterke groei voor Triodos Bank van 23% in 2007
Triodos Bank, dé expert op vlak van duurzaam bankieren.

Brussel, 29 februari 2008 - Het balanstotaal van Triodos Bank groeide in 2007 sterk met 23% tot 1,9 miljard EUR. De nettowinst van de bank steeg met 46% en bedraagt 9 miljoen EUR. De winst per aandeel steeg met 13% en bedraagt 3,85 EUR. Het totaal toevertrouwd vermogen van Triodos Bank Groep, bestaande uit Triodos Bank en de fondsen onder beheer, groeide in 2007 met 17% tot 3,3 miljard EUR.

2007 succesvol jaar voor Triodos Bank België
Consequent en uitsluitend investeren in die bedrijven en projecten die bijdragen aan duurzaamheid, aan een samenleving met meer levenskwaliteit, dat is wat Triodos Bank doet als enige, echte duurzame bank in België. De Belgische Triodos vestiging bekroont haar 15e verjaardag met uitstekende jaarresultaten.

Triodos Bank België behaalde een balanstotaal van 431 miljoen EUR, een groei van 24% ten opzichte van 2006. De kredietportefeuille groeide met 25% tot 186 miljoen EUR. De toevertrouwde middelen stegen met 23% naar 415 miljoen EUR. De nettowinst bedroeg 1,5 miljoen EUR, een stijging van 16%. De bank heeft ruim 25.000 Belgische klanten. Eind 2007 werkten er 40 medewerkers. In 2008 zal de bank haar personeelsbestand nog gevoelig uitbreiden.

De maatschappelijke aandacht voor het klimaat heeft in 2007 merkbaar tot een grotere aandacht voor Triodos Bank geleid. In haar Belgische editie van maart/april 2008 bestempelt Test-Aankoop Triodos Bank als 'absoluut toonbeeld' op vlak van duurzaam bankieren. Olivier Marquet, directeur van Triodos Bank België: "Als pionier en expert in duurzaam bankieren verwelkomen we natuurlijk deze ontwikkeling en erkenning."

Expert op vlak van duurzaam bankieren
Triodos Bank heeft ruim 27 jaar ervaring en knowhow in duurzame financiële producten en diensten in huis - Triodos Bank is in 1980 van start gegaan in Nederland en in 1993 in België; daarna volgden Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland. De bank is inmiddels vanuit België ook actief in Frankrijk waar in 2007 voor meer dan 40 miljoen windenergiekredieten werden toegekend. Triodos Bank biedt spaarproducten, beleggingsfondsen, bedrijfskredieten en projectfinanciering aan. Haar klanten zijn evengoed particuliere spaarders, beleggers, organisaties en overheden die zeker willen zijn van een transparante en duurzame herbelegging van hun financiële reserves, als bedrijven en organisaties die voor de financiering van hun duurzaam project een expert op hun terrein willen ontmoeten.

Belang van middelgrote ondernemingen voor duurzame ontwikkeling Middelgrote ondernemingen vormen de kerndoelgroep van de kredietverlening van Triodos Bank. Het betreft (familie)bedrijven en ondernemingen met 50 tot 1.000 medewerkers die snel groeien, met een goede rendementsontwikkeling in diverse domeinen. Bijvoorbeeld handelsondernemingen die zich richten op de snelgroeiende biologische landbouw (Biofresh, EXKi, Origin'o, Fromagerie des Ardennes) en de fairtradesector (Oxfam Fairtrade en Max Havelaar) en bij uitstek op het terrein van milieutechnologie (Fines), duurzame energie (Ecopower, Electrawinds Solar, les Éoliennes de Perwez) en duurzame bouw (Passiefhuis-Platform, Cluster Eco-construction).

Hypotheekcrisis
De crisis die momenteel het bankwezen treft, gaat aan Triodos Bank voorbij. Triodos Bank is van oordeel dat de crisis het gevolg is van het niet verbonden zijn met de reële economie. De bank maakt de bewuste keuze om dichtbij de reële economie te blijven en doet niet aan speculatieve derivaten. Triodos Bank belegt spaargelden enkel in concrete duurzame ondernemingen en heeft direct contact met de ondernemer. Ook dat is een vorm van duurzaamheid.

Succesvolle aandelen emissie
In de periode april-juni 2007 heeft Triodos Bank in haar verschillende vestigingen een zeer succesvolle campagne gevoerd om het eigen vermogen van de bank te vergroten. De bank emitteerde meer dan één miljoen nieuwe aandelen. Dit betekent een verhoging van het eigen vermogen van 61% tot 200 miljoen EUR. Het nieuwe kapitaal is ingebracht door zowel particulieren als institutionele beleggers, waaronder een aantal Nederlandse pensioenfondsen. Het aantal certificaathouders is in 2007 gestegen van 9.000 tot 12.000 waarvan 2.400 in België.

Financiële resultaten Triodos Bank nv
De inkomsten van de bank zijn in 2007 met 29% gegroeid tot 59 miljoen EUR (2006: 46 miljoen EUR). De commissie-inkomsten bedragen in 2007 34% van de totale baten (2006: 33%).

De nettowinst steeg met 46% tot 9 miljoen EUR (2006: 6,1 miljoen EUR). De winst per aandeel, berekend over het in het boekjaar gemiddeld aantal uitstaande aandelen, bedraagt 3,85 EUR (2006: 3,40 EUR) een stijging van 13 %. De bank stelt voor een dividend te betalen van 1,95 EUR per aandeel (2006: 1,80 EUR). De pay-outratio komt daarmee op 51% (2006: 53%).

De winstdoelstelling op middellange termijn is 7% op het eigen vermogen van de bank. De vestigingen in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk hebben dat niveau inmiddels bereikt. Ten aanzien van de vestiging in Spanje is dat nog niet het geval. Naar verwachting zal Spanje over een aantal jaren een vergelijkbaar rendement kunnen behalen.

De solvabiliteitsratio (of BIS-ratio) een belangrijke graadmeter voor de financiële kracht van een bank, nam in 2007 aanzienlijk toe van 13,5% aan het eind van 2006 tot 17,8% aan het eind van 2007. Dit percentage is ruim boven het wettelijk minimum van 8%.

Toekomstperspectieven positief
Voor 2008 voorziet Triodos Bank eveneens een sterke groei van de activiteiten. De bank verwacht actief bij te dragen aan het maatschappelijk debat over de verduurzaming van onze levensstijl en wil haar kennis en ervaring op het gebied van het duurzaam financieren en bankieren verder uit dragen.

Time : 13:18:58
Date : 29 February 2008
Sender Name: Triodos Bank

________________
Over Triodos Bank
Triodos Bank is dé duurzame bank in België die als enige het geld van haar spaarders en beleggers altijd in bedrijven en projecten investeert die rendabel en duurzaam zijn. De bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, ecologisch en cultureel gebied en doet dit met bewezen expertise en specifieke sectorervaring. De bank is transparant.

Triodos Bank wil bijdragen aan een samenleving die levenskwaliteit bevordert en menselijke waardigheid centraal plaatst. Tegelijk wil de bank het mensen mogelijk maken om bewust met geld om te gaan. Hiervoor biedt Triodos Bank duurzame, rendabele financiële producten : spaar-, beleggings- en kredietproducten en richt zich zowel tot particulieren, organisaties, bedrijven en publieke overheden.

Triodos Bank is opgericht in 1980 en heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en een agentschap in Duitsland. Triodos Bank heeft 153.000 klanten en heeft 6.400 kredieten in portefeuille. De bank telt 400 medewerkers. Triodos Bank België bestaat dit jaar 15 jaar en telt ruim 25.000 klanten.

Brussel, 29 februari 2008

---

---