GroenLinks

GroenLinks wil ingrijpen ministers tegen misleiding elektriciteitsbedrijven

29 februari 2008

De elektriciteitsbedrijven E.ON en Electrabel verkopen groen gas dat deze naam niet verdient. In Uganda worden bijvoorbeeld mensen worden van hun land verdreven om een zogenaamd klimaatbos aan te planten. Klanten worden misleid. In ieder geval Electrabel laat de klant voor dit groene gas ook nog dubbel betalen. Hieraan moet onmiddellijk een einde komen. De ministers Van der Hoeven en Cramer moeten orde op zaken stellen op de markt van CO2-compensatie. Onjuiste en valse claims moeten bestreden worden. GroenLinks vraagt een brief van de ministers en wil een debat in de Tweede Kamer.

Uit informatie van het TV-programma Zembla, dat aanstaande zondag wordt uitgezonden, blijkt dat elektriciteitsbedrijven hun CO2-uitstoot groen wassen via uiterst discutabele bosbouwprojecten in ontwikkelingslanden van de stichting FACE. Tot 2000 participeerden de ministeries van VROM, EZ, LNV en OS in de stichting. In de jaren negentig betaalden alle elektriciteitsconsumenten een opslag op de energierekening om de aankoop van groencertificaten uit bosbouwprojecten door FACE te financieren. Na de liberalisering van de energiemarkt zijn deze certificaten terechtgekomen bij Essent, Nuon, Electrabel en E.ON. Nuon doet er niets mee omdat zij vindt dat de bosbouwprojecten de toets der kritiek niet kunnen doorstaan. Zembla laat zien hoe bijvoorbeeld in Uganda mensen van hun land zijn verdreven voor een klimaatbos. Electrabel en E.ON zetten de certificaten nu doodleuk in voor hun groene gas. In ieder geval Electrabel laat de consumenten betalen voor deze rechten, alsof het zou gaan ! om nieuw verworven rechten. Het is onduidelijk of Essent ook dubbel laat betalen, omdat zij tot nu toe geen opheldering geeft.

Dit is het zoveelste schandaal rond klimaatcompensatie. Rode draad in al deze zaken is dat de CO2-uitstoot gewoon doorgaat, terwijl bij de klant de indruk wordt gewekt dat er een einde aan is gemaakt. Voor de onjuiste suggestie wordt de klant ook nog geld uit de zak geklopt. De elektriciteitsbedrijven maken zo misbruik van de zorgen over de klimaatcrisis. Tot nu toe weigert het kabinet in te grijpen. Dat is onverantwoord. Er moeten regels komen die de consument beschermen, en bij de klimaatcompensatie het kaf van het koren scheiden.

Wijnand Duyvendak