GroenLinks

Europese afspraken over aanpak milieudelicten

Giflozingen 29 februari 2008

Deze week stemde de milieucommissie van het Europees Parlement over voorstellen om de aanpak van milieudelicten Europees te regelen. Gisteren waren de justitieministers uit de verschillende Europese landen in Brussel bijeen om over dit onderwerp van gedachte te wisselen.

Kathalijne Buitenweg juicht een Europese aanpak van milieudelicten toe, omdat het vaak om misdrijven gaat, waarvan de gevolgen grensoverschrijdend zijn. Bovendien zijn de verschillen tussen lidstaten nu te groot. In sommige lidstaten krijg je gevangenisstraf, terwijl andere Europese landen hetzelfde milieudelict met een te lichte geldboete bestraffen. Daardoor dumpen bedrijven bijvoorbeeld hun afval in landen waar de straffen licht zijn.

Uitzonderen staten en andere overheidslichamen
GroenLinks vindt dat het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie redelijk goed in elkaar zit. Maar Buitenweg is het op een cruciaal punt oneens met de voorgestelde wetgeving. De Europese Commissie wil namelijk staten en andere overheidslichamen uitzonderen van strafrechtelijke vervolging. Dat gebeurt nu ook al.

"Dat deze zogenaamde functionele immuniteit grote gevolgen heeft zagen we onlangs nog toen EURATOM, de Europese organisatie ter bevordering van kernenergie, milieudelicten pleegde in Petten. Aangezien deze organisatie formeel onderdeel is van de Europese Commissie, kon het Nederlandse Openbaar Ministerie toen niet overgaan tot vervolging. Op die manier kunnen lidstaten hun burgers onvoldoende beschermen. Bovendien is het natuurlijk te gek voor worden dat wij burgers vragen zich aan de wet te houden, maar tegelijkertijd onszelf van die wetten uitzonderen."

Buitenweg stelde voor de wettekst zo te veranderen dat ook staten en andere overheidslichamen vervolgd kunnen worden wegens het plegen van milieudelicten. De milieucommissie nam dit voorstel aan. Ook de Tweede Kamer zal binnenkort over dit onderwerp debatteren naar aanleiding van een voorstel van de Partij van de Arbeid.

Bredere definitie
Naast het mogelijk maken van strafrechtelijke vervolging tegen overheden en overheidsorganisaties, stelde GroenLinks ook voor om de definitie van een milieudelict te versterken.
Buitenweg: "De milieucommissie stemde onder meer voor mijn voorstel om illegaal gekapt hout en de handel in niet toegestane, genetisch gemanipuleerde organismen ook strafrechtelijk te vervolgen. Mijn voorstel om plezierjacht voortaan ook strafrechtelijk te vervolgen haalde het helaas niet. Ik hoop dat de justitieministers naar ons luisteren en de besluiten van de milieucommissie overnemen."