Gemeente Breda

Bestemmingsplan Drie Hoefijzers naar Gemeenteraad

Verkeer en parkeren, groen en speelplaatsen. Dat zijn de thema's van de ruim 30 ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Drie Hoefijzers-Zuid.
Het college heeft een aantal zienswijzen direct beantwoord. Een aantal andere zienswijzen met name over verkeers- en inrichtingsvraagstukken kunnen niet in een bestemmingsplan worden geregeld. Deze zienswijzen worden door het college meegenomen in het Inrichtingsplan Drie Hoefijzers Zuid dat nog wordt opgesteld.
De zienswijzen zijn daarom ongegrond verklaard. Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met het bestemmingsplan.

Verder vraagt het college aan de gemeenteraad om een verhoogd extern veiligheidsrisico te accepteren in de Drie Hoefijzers Zuid. Voor dit gebied geldt dat de woningen gebouwd worden langs de Brabantspoorroute, waarover gevaarlijke stoffen vervoerd worden. Het gaat erom dat het college en de gemeenteraad zich realiseren dat er meer risico is als er dichter bij het spoor gebouwd wordt. Om dit hogere risico te beperken, stelt het college aanvullende maatregelen voor. Zo komen er hogere, betonnen balustrades bij de appartementencomplexen aan de spoorzijde. Bij de kantoren komen de nooduitgangen aan de zuidkant. Ook worden er extra waterputten aangelegd die als blusvoorziening gebruikt kunnen worden.

In het gebied Drie Hoefijzers Zuid wordt het voormalig brouwerijterrein herontwikkeld. Er komt een mix van appartementen, woningen en kantoren. Het brouwhuis, het oude kantoor van Inbev, de schoorsteen, de voormalige pastorie en Lentehof blijven staan en krijgen een nieuwe functie.

Het college legt het bestemmingsplan Drie Hoefijzers Zuid op 11 maart ter advisering voor aan de commissie Milieu en Mobiliteit. Op 20 maart wordt het behandeld in de gemeenteraad.

Breda, 29 februari 2008

Te downloaden:

* 31854 drie hoefijzers.pdf