Gemeente Tilburg

Toegangseisen milieuzone aangescherpt

Roetfilter per 1 maart verplicht voor Euro 2- en 3-vrachtwagens

Bezitters van vrachtwagens met een Euro 2 en Euro 3-motor hebben sinds het instellen van de milieuzone (1 september 2007) extra tijd gekregen om een roetfilter aan te brengen. Per 1 maart is deze overgangsperiode voorbij. Ongeveer 60.000 Euro 2- en Euro 3- vrachtauto's hebben vanaf 1 maart geen langdurige ontheffing meer, als zij zonder roetfilter rijden terwijl er langer dan vijf maanden een roetfilter voor hun vrachtauto beschikbaar is. De strengere toegangsnorm voor de milieuzone is weer een stap verder naar een betere luchtkwaliteit in Tilburg.

Dagontheffing
In Tilburg hebben Euro 2 en 3-vrachtwagens nog wel de mogelijkheid om een dagontheffing aan te vragen via het Digitaal loket Ondernemers. Deze regeling geldt nog tot 1 juli 2008. Na deze datum gelden nieuwe regels die de gemeente nu ontwikkelt in samenwerking met andere gemeenten in Brabant en de brancheorganisaties. Voor de inbouw van een roetfilter is, via de Subsidieregeling Roetfilters Vrachtwagens en Bussen 2008, subsidie beschikbaar. Op www.senternovem.nl/srv/typegoedkeuringslijst staat een lijst met goedgekeurde roetfilters.

Milieuzonegemeenten
In april 2006 ondertekenden tien gemeenten, het bedrijfsleven (EVO, TLN en KNV) en het rijk het convenant waarin afspraken staan over de instelling van milieuzones en de milieueisen voor vrachtauto's in milieuzones. In december 2007 sloten zich nog drie gemeenten aan bij het convenant. In het convenant is vastgelegd dat de milieueisen in de tijd steeds strenger worden. Er zijn nu milieuzones in zeven gemeenten: Breda, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Het doel van de milieuzone is het verbeteren van de leefbaarheid en vooral de luchtkwaliteit in de stad. Tilburg werkt ook samen met de brancheorganisaties aan een betere bevoorrading van de stad.

Langdurige ontheffingen
Als een vrachtauto aan de milieueisen voldoet, krijgt dit voertuig een langdurige ontheffing voor de milieuzone. Alle milieuzone gemeenten hebben SenterNovem gemandateerd voor het verlenen van de langdurige ontheffingen. SenterNovem maakt hiervoor gebruik van de gegevens in het kentekenregister van de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Voertuigeigenaren kunnen op www.milieuzones.nl/ontheffingen onder het kopje 'Kentekencontrole' op basis van hun kenteken controleren of zij een langdurige ontheffing hebben.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over de Centrale ontheffingverlening voor de milieuzones, dan kunt u contact opnemen met de telefonische helpdesk van SenterNovem 038-45 53 400. Op www.tilburg.nl/milieu en het Digitaal loket Ondernemers is algemene informatie te vinden en staan antwoorden op veel gestelde vragen.

Bezoekadres
Stadhuisplein 130
Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg
Doorkiesnummer
013 542 88 05
Faxnummer
Servicedienst
Communicatie
Faciliteiten
Financiële Administratie
Informatisering
Personele en
Juridische Zaken
Nummer
2008070BW
Datum
29 februari 2008

---------------------------------------------
Voor de redactie
Imre van der Meulen, communicatieadviseur gemeente Tilburg, 013-542 88 05 Marlies van Brunschot, communicatieadviseur gemeente Tilburg, 013-542 97 05