Rechtbank Breda


Veroordeling tot tien jaar cel en tbs wegens verkrachting

De rechtbank Breda heeft de 55-jarige J. veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging, voor de verkrachting van een 9-jarig meisje uit Breda.

Zij acht wettig en overtuigend bewezen dat J. in de nacht van 10 september 2006 het huis is binnengedrongen waar het meisje, haar ouders en zusjes sliepen, en haar in haar slaapkamer heeft verkracht. Twee bewijsmiddelen zijn hierbij cruciaal: de verklaring van het meisje en een op de slaapkamervloer gevonden spermavlek, waarvan na DNA-onderzoek is vastgesteld dat dit afkomstig is van J.

J. heeft niet meegewerkt aan een onderzoek naar zijn geestesgesteldheid door het Pieter Baan Centrum. Toch ziet de rechtbank voldoende aanknopingspunten in het dossier om tbs op te leggen. De rechtbank acht J. verminderd toerekeningsvatbaar en vindt het onverantwoord om hem te zijner tijd onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij.

De rechtbank heeft J. veroordeeld conform de eis van de officier van justitie, met een kleine aanpassing voor wat betreft de aanvang van de tbs-behandeling. De rechtbank adviseert om met deze behandeling pas te beginnen nadat tweederde van de gevangenisstraf is verstreken (gebruikelijk is na eenderde). De rechtbank vindt deze straf passend gezien de ernst van dit feit en de vele ernstige zedendelicten waarvoor J. al eerder was veroordeeld. Ook is strafverzwarend dat J. gedurende het strafproces geen openheid van zaken heeft gegeven.

Voor de door J. en zijn raadsman aangevoerde stelling dat hij geen eerlijk proces zou hebben gehad, heeft de rechtbank geen enkele aanwijzing gevonden. De rechtbank geeft aan zelden zoveel nadere onderzoeken, tijd en zittingsruimte te hebben besteed aan een betrekkelijk eenvoudige zaak.

LJ Nummer

BC5372

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 29 februari 2008 Naar boven