Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 februari 2008

Vragen van de leden Kuiken en Heerts (PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie

over de arresten van de Raad van State in een tweetal zaken waar op basis van de wet BIBOB een vergunning geweigerd is.


1. Heeft u kennisgenomen van het artikel "Raad van State: maffiajagers te licht" in de Spits van 28 februari 2008?


2. Bent u bereid om intern onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de betreffende arresten van de Raad voor de reeds uitgebrachte adviezen van Bureau BIBOB? Wilt u de Kamer, eventueel vertrouwelijk, informeren over de uitkomsten van dat onderzoek?


3. Deelt u de mening van de geraadpleegde juristen dat deze arresten van grote invloed kunnen zijn op reeds afgewezen vergunningen op basis van de wet BIBOB en op toekomstig gebruik van deze wet? Zo nee, waarom niet?


4. Deelt u de mening van de burgemeester van Groningen dat gebruik van de adviezen van het Bureau BIBOB lastig wordt nu de bronnen van deze adviezen voor gemeenten niet openbaar zijn, maar zij de overtuigendheid van deze bronnen volgens de arresten wel zouden moeten wegen? Hoe wilt u gemeenten daarbij tegemoet komen?


5. Acht u het noodzakelijk om op basis van de arresten de instructies aan Bureau BIBOB aan te passen? Heeft dit invloed op de doorlooptijd van de adviezen?


6. Hebben deze arresten invloed op de uitvoering van het programma bestuurlijke handhaving, met name op de mogelijkheid om criminele bedrijven die niet onder de werking van de wet BIBOB vallen bestuurlijk aan te pakken?



Partij van de Arbeid