Nieuw-Vlaamse Alliantie


Mosquito geen oplossing voor probleemgedrag hangjongeren (29/02/08)

De inventieve zoon van een Brits industrieel ontwikkelde eind 2006 een apparaat om jongeren te verdrijven van plaatsen waar ze niet gewenst zijn. Dit apparaat, de Mosquito, zendt een ultrasoon geluid uit enkel hoorbaar voor jongeren onder de 25 jaar. Na korte tijd wordt dit geluid ondraaglijk, waardoor jongeren niet langer blijven rondhangen op de plaats waar deze Mosquito geïnstalleerd is. Eerst enkel beschikbaar in Groot-Brittannië, is de Mosquito ondertussen ook al in heel wat andere landen opgedoken. Met name in Nederland wordt het apparaat zowel aangekocht door de overheid en politiediensten als door horeca-uitbaters en particulieren. De Nederlandse invoerder liet weten ook reeds enkele bestellingen uit Vlaanderen te hebben ontvangen.

Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) vroeg minister van Jeugd Bert Anciaux om meer uitleg. De N-VA sluit de ogen niet voor de problemen die zich op bepaalde plaatsen voordoen, maar vindt het onaanvaardbaar jongeren te verdrijven alsof het een soort hinderlijke insecten zijn.

Piet De Bruyn: Waar hangjongeren problemen veroorzaken, moet gezocht worden naar échte oplossingen. Grijpen naar een instrument dat hooguit zorgt voor de verplaatsing van het probleem, kan geen gepast antwoord zijn. Bovendien is het onaanvaardbaar om een probleem aan te pakken op een manier die alle jongeren viseert, ook zij die hoegenaamd geen overlast bezorgen. Dat het apparaat bovendien ook last veroorzaakt bij peuters en kleuters maakt het helemaal verwerpelijk.

De N-VA is tevreden dat een verkoop van dit product aan particulieren volgens de huidige regelgeving niet kan. De partij vraagt de minister de ogen niet te sluiten voor de problemen die jongeren kunnen veroorzaken en te blijven zoeken hoe hieraan kan verholpen worden. Maar dit zonder te grijpen naar middelen die discriminerend zijn door hun algemene werking en die niet meer doen dan het probleem verplaatsen.

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be