GroenLinks wil alternatief voor sloop Ganzedijk GroenLinks

29 februari 2008

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Groningse buurtschap Ganzedijk, dat met sloop wordt bedreigd. Er is door de bewoners verontrust en boos gereageerd op de plannen om het buurtschap van de kaart te vegen. GroenLinks heeft minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie gevraagd om serieus naar alternatieven te kijken. De gemeente Reiderland heeft naar verluidt de minister benaderd met het verzoek om een bijdrage in de sloopkosten. Met een bedrag van circa vier miljoen euro kan het buurtschap geherstructureerd worden. GroenLinks is tegen kapitaalvernietiging en voor een alternatieve benadering. Een voorbeeld daarvan is de Rotterdamse aanpak, waarbij leegstaande woningen weggegeven worden met een renovatieverplichting.


---
Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie, ingediend 29 februari 2008, over de voorgenomen sloop van Ganzedijk.


1. Heeft u kennis genomen van de voorgenomen sloop van het gehucht Ganzedijk in de gemeente Reiderland in Groningen?
2. Wat is uw oordeel over de plannen van de gemeente Reiderland en woningcorporatie Acantus om in Ganzedijk 57 woningen te slopen en op die manier vrijwel het gehele dorp van de kaart te vegen?
3. Klopt het dat u door de gemeente Reiderland bent benaderd met de vraag om bij te dragen aan de kosten die verband houden met de sloop van de woningen? Wat is precies het verzoek dat aan u is gedaan?4. Wat gaat u doen met dit verzoek van de gemeente Reiderland? 5. Bent u het eens met de stelling dat de sloop van 57 woningen een enorme kapitaalvernietiging betekent? 6. Bent u van oordeel dat met een bedrag van vier miljoen euro het gehucht Ganzedijk geherstructureerd kan worden, in plaats van gesloopt? Zo nee, waarom niet? 7. Ziet u alternatieven voor de voorgenomen sloop, bijvoorbeeld door de leegstaande woningen, naar Rotterdams voorbeeld, voordelig weg te geven met een renovatieverplichting (kluskrottenregeling)? Zo nee, waarom niet? 8. Bent u bereid om de gemeente Reiderland, corporatie Acantus en de inwoners van Ganzedijk uit te nodigen een alternatief plan voor de sloop te ontwikkelen.