Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Sociaal Kennisnetwerk Curaçao Nederland officieel van start

29 februari 2008

Met het ondertekenen van een samenwerkingsverklaring werd op 28 februari het officiële startsein van het Sociaal Kennisnetwerk Curaçao Nederland (SKCN ) gegeven. Het SKCN maakt permanente kennisuitwisseling tussen Curaçao en Nederland mogelijk. Met het kennisnetwerk willen drie samenwerkingspartners - het ministerie van VROM, Nicis Institute en het Sociaal Kennis Centrum Curaçao - een bijdrage leveren aan het versterken van een effectieve aanpak voor Curaçaose aandachtsgroepen.

De ondertekening vond plaats in het ministerie van BZK in Den Haag en in Willemstad (Curaçao) in het bijzijn van onder meer staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) en de gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia. Via een satellietverbinding was de ondertekening op beide plekken te volgen.

Het Kennisnetwerk vormt een uitbreiding op het al bestaande Kennisportaal Antillianengemeenten. Het Kennisportaal gaat zich vanaf dit jaar niet meer alleen richten op de Antillianengemeenten in Nederland, maar ook op professionals en betrokkenen uit beleid, onderzoek en uitvoering op Curaçao. Het SKCN loopt in elk geval tot en met december 2010.

In die periode richten de samenwerkingspartners zich op het: o leggen van effectieve verbindingen; o ontsluiten van relevante kennis en informatie via website en nieuwsbrief; o signaleren van kennishiaten; o initiëren van onderzoek, trendanalyses en beleidsevaluaties; o bevorderen van goede en vergelijkbare monitoring; o ontwikkelen van kennis door experts uit beleid, praktijk en onderzoek;
o stimuleren van gebruik van beschikbare ondersteuning door én professionalisering van het veld.

Op korte termijn ligt de nadruk op de eerste drie taakvelden. Door de oprichting van het Kennisnetwerk wordt het belang van een permanente kennisuitwisseling tussen Curaçao en Nederland erkend. Een gelijkwaardige samenwerking op basis van gezamenlijke belangen vormt het onderliggende uitgangspunt. In Nederland wordt het SKCN uitgevoerd door Nicis Institute (KIEM). Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties