Consumentenbond


---

29 februari 2008

Staatssecretaris gaat in op eisen OV-chipkaart

Het aanvalsplan waarmee staatssecretaris Huizinga de problemen met de OV-chipkaart te lijf wil gaan komt tegemoet aan de belangrijkste eisen van de Consumentenbond en andere organisaties. Eén eis staat nog open. De bond pleit ervoor dat de OV-chipkaart en de strippenkaart voorlopig naast elkaar blijven bestaan, zodat de reiziger geleidelijk aan het nieuwe systeem kan wennen.

In het aanvalsplan staat klip en klaar waar de OV-chipkaart aan moet voldoen voordat de strippenkaart geheel van het toneel verdwijnt:
* De kaart moet veilig zijn en tegoeden en persoonlijke gegevens mogen geen gevaar lopen

* De privacy moet gegarandeerd zijn en bedrijven mogen niet in strijd handelen met de wet

* De chipkaart mag niet leiden tot hogere tarieven
* De chipkaart moet overal verkrijgbaar zijn
* De techniek (automaten, poortjes, in- en uitchecken) moet feilloos werken

De Consumentenbond zal de komende maanden in de gaten houden in hoeverre invulling wordt gegeven aan deze cruciale punten.

Langere overgangsperiode
Hoewel de strippenkaart pas wordt afgeschaft als aan alle punten uit het aanvalsplan is voldaan, pleit de Consumentenbond voor een langere overgangsperiode waarbij de reiziger kan kiezen tussen een papieren (strippenkaart) of elektronisch (OV-chipkaart) vervoersbewijs. Pas wanneer de OV-chipkaart zich heeft bewezen en de meeste reizigers zijn overgegaan, kan de strippenkaart worden afgeschaft. Op die manier wordt de reiziger niet gedwongen, maar juist langzaam verleid. De bond heeft de staatsecretaris gevraagd deze mogelijkheid serieus te onderzoeken.